Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 02-06-2025 do 06-06-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
02-06 Poniedziałek
|
Mleko z płatkami jaglanymi (zawiera: Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) jajko w plasterkach (zawiera: jaja) papryka mix 20 g, ogórek zielony 20 g, sałata roszponka 10 g, gruszka 30 g, Herbata rumiankowa 250 ml |
Gulasz z indyka z warzywami korzenny z kaszą gryczaną (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki, gryka) 130g/60g/50 ml
Surówka z białek kapusty z marchewką, jabłko z jogurtem i koperkiem 70 g/10 g (zawiera: mleko, marchew, kapusta, koper) Napar pomarańczowy z malinami 250 ml/30 g |
Zupa krem brokułowy z prażonymi pestkami słonecznika (zawiera: brokuły, ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka, seler, pietruszka, słonecznik)250 ml/180 g
Muffinki z czekoladą 1 szt, truskawki 40 g z bitą śmietaną – wyrób własny 40 g/20 g (zawiera: mleko, cukier) |
03-06 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (pszenica, żyto, mleko) Pasta z twarogowa z chrzanem35g (zawiera: mleko, chrzan), Papryka 20g, rzodkiewka 15 g, sałata roszponka 10g, marchewka 20 g orzechy włoskie 3 g Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml |
Makaron pełnoziarnisty z sosem szparagowo-śmietanowym (zawiera: pszenica, mleko, szparagi, cebula, czosnek) 220 g/100 g
Sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli z oliwą z oliwek 70 g Napar Cytrynowy 250 ml/ 40g |
Barszcz czerwony z jajkiem (zawiera: buraczki, cebula, por, marchew, jaja, seler, pietruszka, koperek, ziemniaki, czosnek) 250ml/150g
Smoothie zielone 150ml/60 g (zawiera: ananas, seler naciowy, szpinak, jabłko) |
04-06 Środa
|
Owsianka jabłkowa z cynamonem, żurawiną na mleku (zawiera: mleko, owies , jabłka, żurawina cynamon) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g (mleko, żyto, Pasta makreli z pomidorami i koperkiem 20 g (zawiera: ryba, pomidory, koper), pomarańcze 30 g, papryka mix 25 g, ogórek zielony 25 g, sałata lodowa 10 g, Napar żurawinowy 250 ml /30 g |
Potrawka z piersi kurczaka z ryżem (zawiera: seler, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, mięso z kurczaka, ryż) 130g/100g
Sałata z ogórków kiszonych z koperkiem i miętą w 80 g
Woda 250 ml |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: ogórek kiszony, ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka, seler, pietruszka , koper, natka)250 ml/160g
Kasza manna na mleku roślinnym z musem malinowym 150 g/ 50 g (zawiera: napój owsiano, kokosowy, pszenica, maliny) |
05-06 Czwartek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (mleko, żyto, pszenica) pieczeń rzymska – wyrób własny (zawiera: udziec indyczy, cebula, czosnek, przyprawy) 20 g pasta z batatów, papryki i suszonych pomidorów (zawiera: bataty, paprykę, suszone pomidory, cebule, czosnek, przyprawy) 20 g ser mozzarella w kulkach 20 g (zawiera: mleko), rzodkiewka 20 g, pomidory, 30 g, papryka mix 20 g, kiełki mix 10 g, Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao) |
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta (zawiera: mleko, szpinak, jaja, pszenica) 220 g
Sałata rzymską z brzoskwinią i gruszką z sosem winegret 80 g /10 g
Woda 250 ml |
Zupa minestore (zawiera: pomidory, kapusta, czosnek, natka, koper, por, marchew, seler, pszenica, ziemniaki) 250 ml/150 g
Chleb Leśnego Ludka – wyrób własny 1 szt, pasta awokado i kakao – wyrób własny 20 g (zawiera: żyto, pszenica, mleko, awokado, kakao) arbuz 50 g |
06-06 Piątek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, mleko) Pasztet z czerwonej soczewicy 35g (zawiera: jaja, soczewica, seler, pietruszka ), pomidory 20g, ogórek zielony 25 g, roszponka 10g, marchew 50g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Kotlety rybne z warzywami z pieczonymi warzywami (zawiera: ryba, ziemniaki, bataty, jaja, pszenica,) 130g/70g Kolorowa sałata z sosem czosnkowym 80 g (zawiera: sałata, mleko, czosnek)
Woda 250 ml |
Zupa jarzynowa z makaronem ryżowym (zawiera: pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, marchew, fasola szparagowa, groszek, kalafior, pszenica, mleko) 250 ml/150 g
Owocowy talerz (zawiera: jabłko, borówki, banan) 100g
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |