Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 23-06-2025 do 27-06-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

23-06

Poniedziałek

 

Otręby owsiane na mleku  (zawiera: mleko, owies) 250 ml Pieczywo mieszane 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto, pszenica), Pasta z twarogowa z oliwkami – 20 g (zawiera: mleko, oliwki) papryka mix 20 g,  ogórek kiszony 20 g, sałata lodowa 10 g, suszone morele 2 g

Herbata rumiankowa 250 ml

Makaron pełnoziarnisty z sosem wielowarzywnym  (zawiera: pszenica,  cebula, czosnek, marchew, seler, papryka, kukurydza, soczewica, pomidory) 220 g/120 g

 

Sałatka z ogórków zielonych, rzodkiewki,  koperku z  czerwoną cebulą i oliwą z oliwek 70 g

 

Woda z pomarańczą 250 ml/30 g

Zupa z  fasolki szparagowej  i ziemniakami  (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, fasolka szparagowa, ziemniaki) 250 ml/ 150g

 

Smoothie czerwone 150 g/70g (zawiera: truskawki, maliny, arbuz, siemię lniane)

 

24-06

Wtorek

 

 

Pieczywo żytnie 60 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) Pasta  łososiowa z koperkiem  35 g (zawiera: łosoś, koper) rzodkiewka 25 g, roszponka 10g,  marchewka 10 g rodzynki, orzech laskowy 2 g, gruszka 30 g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Gołąbki bez zawijania   (zawiera: ryż, seler, mięso  z indyka marchewka, cebula, pietruszka, czosnek, pomidory, kapusta)  180 g/ 120 g

 

Kalarepka z kawałkach 70 g

 

Woda 250 ml

Zupa szpinakowa makronem ryżowym (zawiera: cebula, por, marchew, seler, pszenica, pietruszka, koperek, ziemniaki, czosnek, szpinak)   250ml/150g

 

Jogurt malinowy z granolą- wyrób własny 150 g/70 g

 (zawiera: maliny, mleko, owies, słonecznik, orzechy, rodzynki, morele)

 

25-06

Środa

 

Płatki gryczane na mleku (zawiera: mleko, gryka) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto),  Jajko w plasterkach 20 g  (zawiera: zawiera: jaja), marchew 20 g,  papryka mix 25 g,  ogórek 25 g,  szczypior 2 g, roszponka 5 g Napar ziołowy ( zawiera: melisa, szałwia, rumianek) 250 ml

Pulpet mielony z indyka z kolorową kaszą kuskus (zawiera: mięso z indyka, ziemniaki, pszenica, koper, papryka mix, kukurydza) 220 g

 

Mizeria z jogurtem i koperkiem 70 g (zawiera: ogórek, mleko, koper)

Kompot porzeczkowy 250 ml/30 g (zawiera: czarna porzeczka, woda)

Zupa krem  białych warzyw (czosnek, natka, por, koper,  szparagi, ziemniaki) 250 ml/150 g

 

Owocowy warzywny talerz (zawiera: borówki, truskawki, banan) 100g/70 g

 

26-06

 Czwartek

Szwedzki stół

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) pieczony na parze filet z kurczaka – wyrób własny (zawiera: mięso z kurczaka, przyprawy), pasta z bobu  (zawiera: bób, czosnek, cebula) 20 g, mozzarella w kulkach 20 g (zawiera: mleko) marchew 30 g, ogórek zielony 20 g, papryka mix 20 g, rukola 10 g,

Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao)

Filet z ryby z ziemniakami 130 g/ 60 g (zawiera: ryba pszenica, jaja, kukurydza, ziemniaki, mleko, cebula, czosnek) 220 g/150 g

 

Surówka z białej kapusty z marchewką, koperkiem i oliwą z oliwek  z  70 g

 

Woda 250 ml/40 g

Zupa pomidorowa  z ryżem (zawiera: pomidory,  seler, pietruszka, marchewka, natka, por koper, cebula, ryż) 250g /120g,

 

Ciasto jogurtowe z truskawami i rabarbarem (zawiera; pszenica, mleko, jaja, truskawki, rabarbar) 1 kawałek/ 60 g

 

27-06

Piątek

 

Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica,  mleko) Pasta z ciecierzycy z pomidorami suszonymi  35g   (zawiera: ciecierzyca, oliwki), pomidory 20g, ogórek zielony 25 g,  roszponka  10g, marchew 50g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Ryż z sosem borówkowo jogurtowym (zawiera: ryż, borówki, mleko)  130g/30g

 

Marchewka z słupkach 70 g

 

Woda z cytryną 250 ml/20 g

Zupa kalafiorowa z ziemniakami  (pietruszka, por, seler,  cebula, czosnek,  marchew, kalafior, ziemniaki) 250 ml/150 g

 

Arbuz 70 g Tortilla z serkiem twarogowym z ogórkiem, papryką i rukolą 2 szt (zawiera: mleko, pszenica, ogórek, papryka, rukola)

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.