Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 13-10-2025 do 17-10-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

13-10

poniedziałek

 

Owsianka z rodzynkami na mleku (zawiera: owies, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Ser twarogowy z ogórkiem i papryką czerwoną 20 g (zawiera: mleko, ogórek,  papryka), papryka 20 g, pomidor 20 g, jabłko 40 g,  sałata lodowa 5 g  Herbata miętowa 250 ml

Makaron penne  z sosem szpinakowym z serem feta (zawiera: pszenica, szpinak, mleko,  por, cebula, czosnek, natka,)  180g/150g

 

Sałatka z pomidorów z rukolą, cebulą i oliwą  70 g (zawiera: pomidory,  rukola, cebula czerwona, oliwa z oliwek)

Woda 250 ml

Zupa z kalarepy z ziemniakami (zawiera: woda, kalarepa, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, ziemniaki, natka, koper,  przyprawy)250 ml/150g

 

Jogurt kokosowy z truskawkami, posypka z prażonych płatków migdałowych  (zawiera: mleko, truskawki, płatki migdałowe ) 150 g/100 g

 

14-10

Wtorek

 

Chleb ze słonecznikiem, chleb żytni 50 g z masłem 8g (Zawiera: pszenica, żyto, mleko) pasta z makreli  z koperkiem  35 g (Zawiera: ryba, mleko, koper) pomidor 20 g, śliwka  30g, rzodkiewka 10 g, ogórek kiszony 20 g, roszponka 10g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko) 250 ml

Pieczony udziec z kurczaka z ziemniakami z koperkiem (zawiera: ziemniaki, udziec z kurczaka, jaja, pszenica, koper )  60g/110 g

 

Mizeria z rzodkiewką z jogurtem  70 g (zawiera: ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, mleko)

 

Napar cytrynowy z imbirem i rozmarynem 250 ml/30g

Zupa krem z dynii hokkaido z prażonymi nasionami słonecznika (zawiera: woda, dynia seler, pietruszka, marchew, natka, czosnek, cebula, por, nasiona słonecznika) 250 ml/ 200 g

 

Muffinki z jabłkami  150 g/60g (zawiera: mleko, pszenica, olej, jaja, cukier, jabłka)

 

15-10

Środa

 

Płatki ryżowe na mleku (zawiera: ryż, mleko) 250 ml,  Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto)  Pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów 30 g  (zawiera: zielony groszek, bazylia, suszone pomidory), marchew 20 g, jabłko 50 g pomidor 20 g,  sałata rzymska 10 g,  Herbata czarna z cytryną, imbirem, miodem  250 ml ( zawiera: herbata czarna, miód, cytryna)

Kotlety z ciecierzycy z kaszą gryczaną białą i burakiem (zawiera: gryka, ciecierzyca, seler, cebula, czosnek, marchewka, burak, por, siemię lniane, pietruszka,  przyprawy) 180g/150g

Mix sałat z papryka , kukurydzą  z sosoem winegret 70 g/10 g (zawiera: papryka, lodowa sałata, roszponka, rzymska, papryka, kukurydza, cytryna, oliwa, miód)

Woda 250 ml

Rosolnik z zacierką   (zawiera: woda, seler, pietruszka, marchew, cebula, por, natka, seler naciowy, pszenica, koper)   250ml/150g

 

 

Paprykarz własnego wyrobu z chlebem chrupkim  (zawiera: ryba miruna, pomidory, ryż, pszenica) 1szt /20g jabłko 30 g

18-10

 Czwartek

Szwedzki Stół

 

Chleb żytni 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto ), pieczony na parze filet  z indyka – wyrób własny 30 g, twarożek z miodem (zawiera: mleko, miód) 20 g, pasta z awokado  (zawiera: mleko) 20 g, pomidor 20 g, ogórek zielony 20 g, rukola 5 g,  marchew 20g, gruszka 40 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Leniwe pierogi z masłem (zawiera: mleko, pszenica, jaja) 180g

 

Surówka z buraczków, jabłka, cebulą czerwoną 70g/20 g (zawiera: buraczki, jabłko, cebula, olej lniany)

Lemoniada cytrynowa z  250 ml /20 g (zawiera: woda, cytryna)

Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: woda,   ogórek kiszony, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, ziemniaki, koper, natka) 250 ml/150 g

 

Talerz owocowo warzywny  – 150 g/100 g

Melon, śliwka, rzodkiewka, papryka

 

 

19-10

Piątek

Bułka grahamka 50 g z masłem 8g   (zawiera: żyto, mleko) Jajo w sosie jogurtowym z ogórkiem kiszonym i koperkiem 20 g (zawiera: jaja, mleko, ogórek kiszony, koperek), pomidor 30 g, papryka mix 30 g, sałata roszponka 5 g brzoskwinia 30 g

 

Kawa z mlekiem (mleko) 250 ml

Filet z miruny z warzywami i kaszą kuskus  (zawiera: ryba, seler, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, pszenica,  natka) 130g/70g/ 100 g

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym 70g (zawiera: kapusta pekińska, czosnek, marchewką, cebula natka, mleko)

 

Woda z miętą 250 ml

Zupa pomidorowa   z makaronem (zawiera: woda,  pomidor, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek,  por, natka, koper, pszenica) 250ml/150g

 

Kakaowa gryczanka z wiśniami i jagodami  z orzechami 150 g/70g   (zawiera: gryka, mleko, wiśnie, kakao, jagody, orzechy włoskie)

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.