Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 17-11-2025 do 21-11-2025
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
|
17-11 Poniedziałek
|
Płatki gryczane mleku (zawiera: gryka, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Humus z ciecierzycy z pestkami dyni 20 g (zawiera: mleko, ciecierzyca, sezam, pestki dyni ) pomidor 20 g, jabłko 40 g, ogórek kiszony 20 g, roszponka 10 g, Herbata rumiankowa (zawiera: rumianek) 250 ml |
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem serem feta (zawiera: pszenica, mleko, szpinak, cebula, czosnek) 220 g
Sałata z pomidorów z czerwona cebula i oliwa z oliwek 70 g Napar pomarańczowo – cytrynowy z imbirem 250 ml/ 30 g (zawiera: woda, pomarańcz, cytryna, imbir) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami (zawiera: woda, kalafior, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, koper, ziemniaki) 250 ml/180g
Smoothie owocowe 150g (zawiera: mango, jabłko, maliny) |
|
18-11 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g (zawiera: mleko, suszone pomidory) papryka 20 g, marchew 20g, ogórek zielony 20 g, sałata rzymska 10 g, rzodkiewka 10 g, suszone morele 3 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Risotto z brokułami i warzywami korzennymi serem correggio (zawiera: ryż, mleko, cebula, pietruszka, brokuł, marchew, seler) 180g/150g
Ogórek kiszony w kawałkach 80 g Woda 250 ml |
Zupa jarzynowa z fasolka szparagową (zawiera: woda, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, czosnek, cebula, por, natka, koper,) 250 ml/180g Ciasto marchewkowe 1 kawałek (zawiera: marchew, pszenica, jaja, mleko) |
|
19-11 Środa
|
Jaglanka na mleku z bananami (zawiera: proso, mleko, banan ) 250 ml /20g Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: żyto, mleko) 20 g, pasta z tuńczyka z jajkiem i natką (zawiera: jaja, ryba, natka ) ogórek zielony 20 g, pomidor 20 g, sałata lodowa 5 g Herbata malinowa z rozmarynem i cytryną (zawiera: malina, cytryna, rozmaryn) 250 ml /20 g |
Filet z indyka w sosie własnym z kaszą gryczaną (zawiera: gryka, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, koper, mięso z indyka) 180g/150g/50 ml Buraczki czerwone z cebula i jabłkiem (zawiera: buraki, cebula, jabłka ) 70 g/20 g
Napar z cytryny 250 ml/20 g (zawiera: woda, cytryna) |
Pomidorowa z makronem (zawiera: woda, pomidory marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka) 250 ml/150 g
Owocowy mix (zawiera: pomarańcz, melon, jabłko ) 100g
|
|
20-11 Czwartek Szwedzki stół
|
Chleb tygrysi 50 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) Pieczony udziec z indyka 20g dżem dyniowo- pomarańczowy- wyrób własny (zawiera: dynia, pomarańcz )20 g, rolada serowa 20 g (zawiera: mleko, czosnek, pomidory, pieprz) pomidor 20 g, rzodkiewka 20 g, roszponka 5 g, papryka 20g,gruszka 50g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Leniwe pierogi z masłem (zawiera: pszenica, ziemniaki, mleko, jaja) 180 g/ 50 ml
Mix sałat z pomidorem, koperkiem, słonecznik z sosem wingegret (zawiera: sałata rzymska, lodowa, rukola, roszponka, pomidor, koper, cytryna, oliwa z oliwek, cytryna, miód) 70 g Woda 250 ml |
Zupa grochowa ziemniakami (zawiera: woda, szpinak, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, szpinak, ryż) 250 ml/180g
Pieczone bataty, dynia z dipem twarogowym z ogórkiem zielonym 35 g/20g (zawiera: bataty, dynia, cebula, mleko, ogórek zielony)
|
|
21-11 Piątek |
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Jajecznica z masłem i szczypiorkiem 20g (zawiera: jaja, mleko, szczypior), Pomidor 20 g, papryka 20 g, ogórek zielony 20 g sałata 10 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Filet z miruny z kaszą bulgur z sosem koperkowym (zawiera: ryba, pszenica, marchew, pietruszka, seler, por, koper) 130g/70g Surówka z kapusty pekińskiej 70 g (zawiera: kapusta Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir |
Zupa krem z brokuła (zawiera: woda, brokuł, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek, por, natka, 250ml/150g Muffinki bananowe z płatkami owsianymi 1 szt/ 20 g (zawiera: pszenica, jaja, mleko, banan, owsies) borówki 30 g |
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |
|||



