Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 24-11-2025 do 28-11-2025
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
|
24-11 Poniedziałek
|
Płatki owsiane na mleku (zawiera: owies, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta twarogowa z tuńczykiem (zawiera: mleko, tuńczyk) 20 g pomidor 20 g, jabłko 30 g, ogórek kiszony 20 g, sałata lodowa 10 g, Herbata ziołowa (zawiera: woda, melisa, mięta) 250 ml |
Spaghetti pełnoziarniste z zielonym pesto, ser correggio (zawiera: pszenica, mleko, bazylia, oliwa z oliwek, słonecznik) 220 g Mix sałat z marchewką, ogórkiem zielonym i kukurydzą i oliwa z oliwek 70 g Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 30 g (zawiera: woda, cytryna, imbir) |
Zupa krem z pieczonej papryki z pestkami prażonej dyni (zawiera: woda, papryka, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, pestki dyni) 250 ml/180g
Owocowy talerz 100 g (zawiera: gruszka, mandarynka, ananas) |
|
25-11 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) mix serów 30g (zawiera: mleko) papryka 20 g, marchew 20g, ogórek zielony 20 g, sałata rzymska 10 g, Marchew10 g, rodzynki 3 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem (zawiera: ziemniaki, mleko, cebula) 180g/150g
Ogórek kiszony w kawałkach 70 g Kompot porzeczkowy 250 ml /40 g |
Barszcz czerwony z jajkiem (zawiera: woda, buraki, marchew, seler, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, jaja) 250 ml/180g Koktajl bananowo truskawkowy na maślance z siemieniem lnianym 150 g/60 g (zawiera: mleko, banan, truskawki) |
|
26-11 Środa
|
Kasza manna z kokosem na mleku (zawiera: pszenica, mleko, wiórki kokosowe) 250 ml /20g Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: żyto, mleko) 20 g, Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (zawiera: jaja, mleko, szczypior ) ogórek zielony 20 g, pomidor 20 g, sałata lodowa 5 g Herbata czarna z imbirem i cytryną (zawiera: herbata czarna, cytryna, imbir) 250 ml /20 g |
Potrawka z kurczaka z ryżem (zawiera: gryka, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, koper, mięso z indyka) 180g/150g/50 ml Buraczki czerwone z cebula i jabłkiem (zawiera: buraki, cebula, jabłka ) 70 g/20 g
Napar pomarańczowy 250 ml/20 g (zawiera: woda, pomarańcz) |
Rosół z makaronem (zawiera: woda, mięso z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka, lubczyk, pszenica) 250 ml/150 g
Budyń czekoladowy z musem z czarnej porzeczki (zawiera: mleko, kakao, skrobia ziemniaczana, pszenica, czarna porzeczka) 150 g/40 g
|
|
27-11 Czwartek Szwedzki stół
|
Chleb tygrysi 50 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) Filet z indyka na parze 20g Humus z paprykowy wyrób własny (zawiera: mięso z indyka, przyprawy ) 20 g, jajko w plasterkach 20 g (zawiera: jaja) pomidor 20 g, rzodkiewka 20 g, roszponka 5 g, papryka 20g, kaki 50 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Pampuchy z musem malinowym (zawiera: pszenica, mleko, jaja, maliny, drożdże) 180 g/ 50 ml
Surówka z kalarepki, rzodkiewki i koperku z jogurtem (zawiera: kalarepa, koper, rzodkiewka, mleko, przyprawy) 70 g Woda 250 ml |
Kapuśniak z kiszonej kapusty (zawiera: woda, kapusta kiszona, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, ziemniaki) 250 ml/180g Kolorowa kasza kuskus z warzywami (zawiera: pszenica, papryka czerwona, zielona, kukurydza, ogórek kiszony, koper, natka, mięta, oliwa z oliwek)30 g |
|
28-11 Piątek |
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasztet z czerwonej soczewicy – wyrób własny 30 g (zawiera: soczewica, cebula, czosnek, marchew) Pomidor 20 g, papryka 20 g, ogórek kiszony 20 g sałata 10 g, orzechy 3 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Nugetsy z miruny z ziemniakami i koperkiem (zawiera: ryba, pszenica, ziemniaki z wody, koper) 130g/70g Surówka z kapusty pekińskiej 70 g (zawiera: kapusta pekińska, marchew, jabłko, oliwa) Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir) |
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem z makaronem ryżowym (zawiera: woda, zielony groszek, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek, por, natka, mleko) 250ml/150g
Smoothie żółte (zawiera: mango, pomarańcz, melon) 150 g |
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |
|||



