Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 08-12-2025 do 12-12-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

08-12

poniedziałek

 

Owsianka z granolą na mleku  (zawiera: owies, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, cynamon, jabłko, banan, suszona żurawina,  oliwa,  mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z białej fasoli 20 g/10 g (zawiera: fasola biała, cebula, jabłko), papryka mix 20 g, pomidor 20 g, marchew 20 g, Sałata 10 g Herbata malinowa (zawiera: malina, woda250 ml

Makaron spaghetti sosem dyniowo-porowym z parmezanem i bazylią (zawiera: pszenica, mleko, dynia, por, seler, cebula, czosnek) 220 g

 

Surówka z kalarepki, rzodkiewki i koperku z jogurtem (zawiera: kalarepa, koper, rzodkiewka, mleko, przyprawy) 70 g Woda z cytryną 250 ml/ 30 g

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (zawiera: woda, kalafior, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, ziemniaki, czosnek)  250 ml/150 g

 

 

Owoce pod kruszonką 150 g/60g (zawiera: pszenica, mleko, cukier, jabłka, gruszki, żurawina-wyrób własnej produkcji)

 

 

09-12

Wtorek Wycieczka

 

Pieczywo mieszane  60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Jaja w plasterkach 30g (zawiera: jaja) pomidory 20 g, jabłko  40g, szczypiorek 20 g, roszponka 10 g, rzodkiewka  10 g Herbata czarna z cytryna i imbirem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Zapiekanka ala gołąbki  (zawiera: ryż, mięso z indyka, cebula, czosnek, pomidory, kapusta biała, pomidory)  130g/60g

Sałata lodowa z papryką, kukurydzą i sosem winegret (zawiera: sałata lodowa, papryka, kukurydza, miód, oliwa cytryna, przyprawy)   250 ml Woda 250 ml

Zupa koperkowa lanymi kluskami  (zawiera: woda seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, koper, pszenica, jaja) 250 ml/180g

Koktajl kokosowy z wiśniami, gruszką i płatkami migdałowymi (zawiera: napój kokosowy, wiśnia, gruszka, siemię lniane, płatki gryczane, płatki migdałowe) 150g/50g

 

10-12

Środa

 

Płatki ryżowe na mleku  (zawiera: ryż, mleko) 250 ml, Pieczywo żytnie 50 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) twarożek zielony z ziołami 20 g, (zawiera: mleko, bazylia, natka, koper), pomidor 20 g, papryka 20 g marchew 20g, rukola10 g

Herbata rumiankowa (zawiera: rumianek) 250 ml

Pulpet w sosie własnym z kaszą pęczak (zawiera:  mięso z indyka, jęczmień, przyprawy, cebula) 180g/150g/50 ml

 

Ogórek kiszony w kawałkach  70g

Napar z cytryny 250 ml/30 g

Krem z pietruszki z komosą ryżową (zawiera: woda, pietruszka, natka, seler, czosnek, cebula, marchew,  koper, komosa, ogórek zielony) 250 ml/150g

Kasza jaglana z cytrusami (zawiera: proso, mleko, orzechy nerkowca, mandarynki, pomarańcza)150 g/70g

11-12

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) Filet z indyka w ziołach na parze  (zawiera: mięso z indyka, przyprawy) 20g  Humus z pomidorami  (zawiera: ciecierzyca, sezam, pomidory) 20g  ser mozzarela kulki (zawiera: mleko) 20 g, pomidor 20 g, ogórek kiszony 20 g, sałata 5 g,  papryka 20g, pomarańcz 40 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Naleśniki pełnoziarniste z serem twarogowym i polewą truskawkową  (zawiera: pszenica, mleko,  truskawki) 180 g/50 ml

 

Brukselka na ciepło z masłem  70 g (zawiera; brukselka, mleko)

 

Woda 250 ml

Zupa z zielona soczewicą z ziemniaki (zawiera: woda, soczewica zielona, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, ziemniaki) 250 ml/180g

 

Pasta z wędzonego tofu z chlebem chrupkim (zawiera: soja, ogórek zielony, gorczyca, żyto, olej, dynia, żyto) 1 szt/ 20 g

 

 

12-12

Piątek

Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g   (zawiera: pszenica, żyto,  mleko)   jajecznica ze szczypiorkiem na maśle  20g (zawiera: jaja, szczypior, mleko), Pomidor 30 g, papryka 20 g, rzodkiewka 40 g  rukola 10 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Filet z miruny  z ziemniakami z koperkiem (zawiera: ryba, pszenica, jaja, ziemniaki, koper)  130g/60g

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem 70g (zawiera: kapusta, marchew, koper, oliwa, przyprawy)

Lemoniada z maliną i imbirem 250 ml/ 40g

Zupa jarzynowa z makaronem  (zawiera: woda, seler, kalafior, brukselka, kalarepka, pietruszka, marchew,  cebula, czosnek,  por, natka, pszenica) 250ml/150g

 

Owocowy talerz (zawiera: banan, gruszka, kaki) 100 g

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.