Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 10-11-2025 do 14-11-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

10-11

Poniedziałek

 

Chleb żytni 50 g z masłem 8 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta słonecznikowa 20 g (zawiera: mleko, słonecznik, pomidory ) pomidor 20 g, jabłko 40 g, ogórek kiszony 20 g,  sałata 10 g, daktyle 3 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Jajo sadzone z ziemniakami  (zawiera: ziemniaki, jaja) 220 g

 

Ogórek zielony w kawałkach 70 g

Woda  z cytryną 250 ml/20g

Zupa rosolnik  z ryżem  (zawiera: woda, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, koper,  ryż) 250 ml/180g

 

Malinowy jogurt z posypka z  amarantusa  150 g/30g  (zawiera: mleko, maliny, amarantus)

 

11-11

Wtorek

 

WOLNE

WOLNE

WOLNE

 

12-11

Środa

 

Owsianka z cynamonem i jabłkiem na mleku (zawiera: owies, jabłko, rodzynki, cynamon, mleko) 250 ml /20g Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g   (zawiera: żyto, mleko)  ser twarogowy z chrzanem 20 g, (zawiera: mleko, chrzan ), ogórek kiszony 20 g, papryka  20 g,  roszponka  5 g, orzechy 3 g

Herbata miętowa z cytryną (zawiera: mięta, cytryna) 250 ml /20 g

Spaghetti Napoli (zawiera: pszenica, pomidory marchew, seler, pietruszka, por,  cebula, czosnek,) 180g/150g/50 ml

 

Sałata rzymska z marchewką, kukurydza, słonecznik z olejem lnianym (zawiera: sałata, marchew, kukurydza, słonecznik,  olej lniany )   70 g

Napar z pomarańczy 250 ml/20 g (zawiera: woda, pomarańcza)

Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: woda, ogórki kiszone,  ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka) 250 ml/150 g

 

Budyń  marchewkowo-pomarańczowy z sosem porzeczkowym 150 g/40 g (zawiera: mleko, marchew, pomarańcze,  porzeczka czarna, skrobia ziemniaczana, pszenica)

 

13-11

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Pieczywo mieszane 50 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) Pieczeń rzymska- wyrób własny)20 g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy) 20g ser mozzarela plastry (zawiera: mleko )20 g, pasta z pieczonej marchewki  z sezamem 20 g (zawiera: marchew, cebula, czosnek, sezam) pomidor 20 g, ogórek zielony 20 g, roszponka 5 g,  papryka 20g,gruszka 50g,Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250

Naleśniki z serem i polewa truskawkową (zawiera: pszenica, mleko, jaja, truskawki) 180 g/  50 ml/50 g

 

Surówka z marchewki i selera z rodzynkami 70 g (zawiera: marchew, seler, rodzynki)

 

Woda 250 ml (zawiera: woda)

Żurek z jajkiem  (zawiera: woda, żyto, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, jaja) 250 ml/180g

 

Sałata z awokado ala gucamole z pieczywem chrupkim 30 g (zawiera: awokado hass, czerwona cebula, pomidor, cytryna, pszenica)

 

 

14-11

Piątek

Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g   (zawiera: pszenica, żyto,  mleko)   jajko z sosem jogurtowym z kiszonymi ogórkami 20g (zawiera: jaja, mleko, kiszony ogórek), Pomidor 20 g, papryka 20 g, rzodkiewka 20 g, sałata 10 g, Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Filet z miruny z ziemniakami z wody z koperkiem (zawiera: ryba, pszenica, marchew, pietruszka, seler, por, koper, ziemniaki) 130g/70g

Surówka z kiszonej kapusty 70 g (zawiera: kapusta kiszona, cebula,  marchew)

Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir)

Zupa pomidorowa z ryżem  (zawiera: woda, pomidory, ryż,  seler, pietruszka, marchew,  cebula, czosnek,  por, natka, 250ml/150g

 

Owocowy talerz  (zawiera: kaki, ananas borówki ) 100g

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.