Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 10-11-2025 do 14-11-2025
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
|
10-11 Poniedziałek
|
Chleb żytni 50 g z masłem 8 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta słonecznikowa 20 g (zawiera: mleko, słonecznik, pomidory ) pomidor 20 g, jabłko 40 g, ogórek kiszony 20 g, sałata 10 g, daktyle 3 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Jajo sadzone z ziemniakami (zawiera: ziemniaki, jaja) 220 g
Ogórek zielony w kawałkach 70 g Woda z cytryną 250 ml/20g |
Zupa rosolnik z ryżem (zawiera: woda, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, koper, ryż) 250 ml/180g
Malinowy jogurt z posypka z amarantusa 150 g/30g (zawiera: mleko, maliny, amarantus) |
|
11-11 Wtorek
|
WOLNE |
WOLNE |
WOLNE |
|
12-11 Środa
|
Owsianka z cynamonem i jabłkiem na mleku (zawiera: owies, jabłko, rodzynki, cynamon, mleko) 250 ml /20g Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: żyto, mleko) ser twarogowy z chrzanem 20 g, (zawiera: mleko, chrzan ), ogórek kiszony 20 g, papryka 20 g, roszponka 5 g, orzechy 3 g Herbata miętowa z cytryną (zawiera: mięta, cytryna) 250 ml /20 g |
Spaghetti Napoli (zawiera: pszenica, pomidory marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek,) 180g/150g/50 ml
Sałata rzymska z marchewką, kukurydza, słonecznik z olejem lnianym (zawiera: sałata, marchew, kukurydza, słonecznik, olej lniany ) 70 g Napar z pomarańczy 250 ml/20 g (zawiera: woda, pomarańcza) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: woda, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka) 250 ml/150 g
Budyń marchewkowo-pomarańczowy z sosem porzeczkowym 150 g/40 g (zawiera: mleko, marchew, pomarańcze, porzeczka czarna, skrobia ziemniaczana, pszenica) |
|
13-11 Czwartek Szwedzki stół
|
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) Pieczeń rzymska- wyrób własny)20 g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy) 20g ser mozzarela plastry (zawiera: mleko )20 g, pasta z pieczonej marchewki z sezamem 20 g (zawiera: marchew, cebula, czosnek, sezam) pomidor 20 g, ogórek zielony 20 g, roszponka 5 g, papryka 20g,gruszka 50g,Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 |
Naleśniki z serem i polewa truskawkową (zawiera: pszenica, mleko, jaja, truskawki) 180 g/ 50 ml/50 g
Surówka z marchewki i selera z rodzynkami 70 g (zawiera: marchew, seler, rodzynki)
Woda 250 ml (zawiera: woda) |
Żurek z jajkiem (zawiera: woda, żyto, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, jaja) 250 ml/180g
Sałata z awokado ala gucamole z pieczywem chrupkim 30 g (zawiera: awokado hass, czerwona cebula, pomidor, cytryna, pszenica)
|
|
14-11 Piątek |
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) jajko z sosem jogurtowym z kiszonymi ogórkami 20g (zawiera: jaja, mleko, kiszony ogórek), Pomidor 20 g, papryka 20 g, rzodkiewka 20 g, sałata 10 g, Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Filet z miruny z ziemniakami z wody z koperkiem (zawiera: ryba, pszenica, marchew, pietruszka, seler, por, koper, ziemniaki) 130g/70g Surówka z kiszonej kapusty 70 g (zawiera: kapusta kiszona, cebula, marchew) Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir) |
Zupa pomidorowa z ryżem (zawiera: woda, pomidory, ryż, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek, por, natka, 250ml/150g
Owocowy talerz (zawiera: kaki, ananas borówki ) 100g
|
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |
|||



