Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 21-07-2025 do 25-07-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

21-07

Poniedziałek

 

Kasza manna na mleku  (zawiera: mleko, pszenica) 250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto) serek śmietankowy z chrzanem– 20 g (zawiera: mleko, chrzan), Ogórek zielony 20 g,  pomidor 20 g, sałata 10 g, jabłko 20 g, Herbata rumiankowa wyrób własny  (zawiera: rumianek) 250 ml

Spaghetti z zielonym pesto    (zawiera: pszenica, mleko,  bazylia, słonecznik, oliwa z oliwek) 220 g

 

Sałata zielona z marchewką, rzodkiewką i sosem winegret 70 g/10 g (zawiera: sałata, koper, olej, cytryna, miód)

 

Woda  250 ml

Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty  ziemiakami  (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, koper czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g

 

Koktajl owocowy na jogurcie  150 g/70 g

(zawiera: mleko, truskawki, borówki, banan)

 

22-07

Wtorek

 

 

Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko)   Pasta tuńczykowa  z jajkiem  i szczypiorkiem 35g  (zawiera: jaja, ryba, szczypior), pomidory 20g, papryka mix 20 g, roszponka 10g, gruszka 20g, pestki dyni 2 g

Kawa na mleku  (zawiera: mleko, kawa ) 250 ml

Kaszotto z kaszy gryczanej ze szpinakiem i kurczakiem i papryką czerwoną – wyrób własny (zawiera: gryka, szpinak baby, papryka, mięso z kurczaka,  natka, cebula, czosnek) 180 g

 

Surówka z marchewki 70 g/10 g ( zawiera: marchew, jabłko, rodzynki, olej lniany)

Lemoniada z cytrynowa (zawiera: cytryna, woda) 250 ml/20 g

Zupa pomidorowa z makaronem świderki  (zawiera: pomidory, seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, pszenica) 250 ml/ 170g

 

Serek waniliowy z czarną poprzeczką  150 g/50 g (zawiera: mleko, cukier waniliowy, czarna porzeczka)

 

23-07

Środa

 

Chleb żytni 60 g z masłem 8g  (zawiera: mleko, żyto)  ser mozzarella 30 g (zawiera: mleko) ogórek zielony  20 g,  rzodkiewka 20 g,  pomidor 20 g, rukola 5 g bazylia 5 g, 

Czarna herbata z cytryną i miodem (zawiera: czarna herbata, miód, cytryna) 250 ml /30 g

Placki z ziemniaka i cukinii z sosem czosnkowo jogurtowym  (zawiera: ziemniaki, cukinia, jaja, pszenica, mleko,  cebula, czosnek) 180g/50ml

 

Sałatka z ogórka kiszonego i świeżego z oliwką, natka, szczypiorek, cebula czerwona 70 g

 

Woda 250 ml (zawiera: woda)

Zupa meksykańska  z czerwoną fasolą   (zawiera: pomidory, fasola, cebula, czosnek, batat, kukurydza, seler, marchew, pietruszka) 250 ml/160 g

 

Smoothie zielone – wyrób własny 150 g/70 g (zawiera: szpinak, awokado, jabłko, cytryna, ogórek zielony)

 

24-07

 Czwartek

Szwedzki stół

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) pasztet drobiowy wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z indyka i kurczaka,  przyprawy, jaja, cebula, czosnek, pszenica) jaja w plasterkach 20 g (zawiera: mleko) pasta z zielonego bobu 20 g (zawiera: bób, czosnek oliwa,) borówki 20 g, ogórek zielony 20 g, papryka mix 20 g, mix sałat 10 g, Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao)

Naleśniki z jabłkami i sosem cynamonowym  (zawiera: pszenica, mleko, jaja, jabłka, cukier waniliowy,  cynamon) 220g /50 ml

 

Surówka wielowarzywna z warzyw korzennych (zawiera: marchew,  biała kapusta, cebula czerwona, seler, pietruszka, oliwa z oliwek) 70 g

 

Woda z cytryną i maliną, miętą 250 ml/ 50 g

Zupa krem z  pieczonej papryki z prażonymi pestkami dyni (zawiera: papryka, marchew, seler, pietruszka, por, batat) 250 ml/160g

 

 

Sałatka z kaszy kuskus z warzywami i serem feta 30 g (zawiera: pszenica, papryka, ogórek zielony,  pomidor, oliwki, mleko , natka)

 

25-07

Piątek

 

Płatki owsiane na mleku  (zawiera: mleko, owies) 250 ml Pieczywo mieszane 30 g z masłem 4 g (zawiera: pszenica, mleko) pasta twarogowa z ziołami  20g   (zawiera: mleko, bazylia, natka, koper), pomidory 20g, ogórek zielony 25 g,  roszponka  10g, Herbata miętowa (zawiera: mięta) 250 ml

 

Pulpety rybne w sosie koperkowym ziemniakami i koperkiem (zawiera: ryba, koper,  pszenica, seler, ziemniaki)  130g/70g

 

Kapusta pekińska z kukurydzą papryką, , koperkiem  sosem winegret 70 g (zawiera: ogórek, rzodkiewka, oliwa, cytryna, miód, koper)

Woda 250 ml

Zupa krupnik  (zawiera: seler, por, pietruszka, marchewka, natka, koper, czosnek, cebula, ziemniaki, jęczmień) 250ml /150g,

 

Mix owoców i warzyw  (zawiera: arbuz, brzoskwinie, kalarepka)  150 g/100g

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.