Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 28-07-2025 do 01-08-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
28-07 Poniedziałek
|
Owsianka na mleku z bakaliami (zawiera: mleko, owies) 250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z czerwonej fasoli – 20 g (zawiera: mleko, ryba, koper) Ogórek zielony 20 g, pomidor 20 g, sałata 10 g, gruszka 20 g, Herbata miętowa (zawiera: mięta) 250 ml |
Spaghetti bolognese (zawiera: pszenica, mięso z indyka, pomidor, zioła) 220g
Surówka wielowarzywna z kapusta pekińską i sosem winegret 70 g (zawiera: kapusta, papryka, ogórek kukurydza, koper, olej, cytryna, miód)
Woda 250 ml |
Zupa z fasolką szparagową i ziemniakami (zawiera:, fasolka szparagowa, seler, por, pietruszka, marchewka, natka, koper, czosnek, cebula, ziemniaki) 250ml /150g,
Koktajl jagodowy z nasionami chia na mleku 150 g/70 g (zawiera: mleko, jagody, nasiona chia ) |
29-07 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Serek twarogowy z ogórkiem i koperkiem (zawiera: mleko, ogórek, koper), pomidory 20g, papryka mix 25 g, roszponka 10g, jabłko 20g, morele suszone 2 g Kawa na mleku (zawiera: mleko ) 250 ml |
Risotto z zielonym groszkiem i cukinią i parmezanem (zawiera: ryż, mleko, cukinia, zielony groszek, natka, cebula, czosnek) 180 g
Marchewka w kawałkach z sezamem 70 g Woda 250 ml |
Zupa jarzynowa z rybą (zawiera: ryba , seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g
Smoothie owocowo 150 g/70 g (zawiera: brzoskwinie, arbuz, cytryna, woda ) |
30-07 Środa
|
Gryczanka na mleku (zawiera: mleko, gryka, rodzynki) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Jajko w plasterkach ze szczypiorkiem 35g ( zawiera: jaja) ogórek zielony 20 g, papryka żółta 25 g, pomidor 25 g, rukola 10 g, Herbata ziołowa (zawiera: szałwia, mięta) 250 ml |
Gulasz z indyka z ziemniakami (zawiera: mięso z indyka, marchew, ziemniaki, cebula, czosnek, papryka czerwona) 180g/50ml
Ogórek kiszony w kawałkach 70 g
Woda z cytryną 250 ml/30 g (zawiera: cytryna, woda) |
Zupa koperkowa z makaronem pełnoziarnistym (zawiera: seler, por, pietruszka, marchewka, natka, koper, czosnek, cebula, pszenica) 250 ml/ 170g
Ciasto drożdżowe z owocami (zawiera: pszenica, jaja, mleko, drożdże, cukier, porzeczka czarna, jagody) 1 kawałek/
|
31-07 Czwartek Szwedzki stół |
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) Pieczony Udziec z indyka wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy) rolada serowa z pomidorami 20 g (zawiera: mleko) Humus z ciecierzycy na słodko 20 g (zawiera: ciecierzyca, sezam, oliwa, miód, kakao, awokado) marchew 20 g, ogórek zielony 20 g, papryka mix 20 g, mix sałat 10 g, Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao) |
Ryż z jabłkami z cynamonem z polewa jogurtową – wyrób własny (zawiera: ryż, mleko, cynamon, jabłka) 220g /50 ml/70 g
Surówka z sałaty rzymskiej z koperkiem, rzodkiewką i oliwa z oliwek 70 g
Woda 250 ml/ 50 g |
Barszcz ukraiński z ziemniakami (zawiera: buraki, kapusta, marchew, seler, pietruszka, por, koper, natka, cebula) 250 ml/130g
Pasta tuńczykowa z awokado z chlebkiem żytnim 1 szt/20 g (zawiera: Ryba, żyto, awokado, szczypior ) borówki 30 g |
01-08 Piątek
|
WOLNE |
WOLNE
|
WOLNE
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |