Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 31-03-2024 do 04-04-2024
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
31-03 Poniedziałek
|
Płatki owsiane na mleku z żórawiną (zawiera: mleko, orkisz) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Ser twarogowy z chrzanem 20 g (zawiera: mleko, chrzan), jabłko 50 g, papryka mix 25 g, ogórek zielony 10 g, sałata lodowa 10 g Herbata ziołowa 250 ml |
Gulasz wielowarzywny z kasza kuskus (zawiera:
Fasola szparagowa z masłem 80 g (fasola, mleko)
Napar porzeczkowy |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, koper, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ogórki kiszone, ziemniaki) 250 ml/ 150g
Smoothie (zawiera żółte: Banan, pomarańcz, szpinak 150g/ 50g |
01-04 Wtorek
|
Pieczywo żytni 60 g z masłem 8g (pszenica, żyto, mleko) mozzarella (mleko) 35 g, pomidor papryka 25 g, ogórek kiszony 25 g, jabłko 30g, sałata lodowa 10g Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml |
Spaghetti zielone pesto z makaronem pełnoziarnistym (cebula, pszenica, pomidory, cebula, marchew, seler, pietruszka) 220g/120 g
Sałatka z buraczków z feta i rukolą 80 g (fasola, mleko) Woda 250 ml |
Zupa krupnik (marchew, pietruszka, por, seler, cebula, jęczmień, koper, czosnek, natka) 250 ml/130 g
Koktajl truskawkowy na kefirze 150 g/70 g (zawiera: mleko, napój owsiany- dieta, truskawki)
|
02-04 Środa
|
Płatki jęczmienne (mleko, jęczmień) 250 ml Chleb ze słonecznikiem 30 g z masłem 4g (mleko, żyto, pszenica, słonecznik) pasta z tuńczykiem z natką pietruszki 20 g (jajko, awokado), marchew 30 g, papryka mix 25 g, Ogórek zielony 25 g,rukola10 g Herbata ziołowa 250 ml |
Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych z puree ziemiaczano-batatowe (mięso z kurczaka, , marchewka, seler, pietruszka, czosnek , cebula )130g/60g
Sałata z koperkiem i sosem jogurtowym 80g
Kompot wieloowocowy 250 ml/50g (tryskawki, śliwki) |
Zupa pomidorowa z makaronem ryzowym (seler, koper, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g
Gruszka pieczone z miodem i orzechami 1 szt/ 100 g (miód, gruszka, orzechy włoskie) |
03-04 Czwartek Szwedzki stół
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ), Filet z kurczaka parze – wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z kurczaka, przyprawy), rolada serowa 20g (zawiera: mleko, pomidory, papryka , pieprz), ) Pasta z bobu (zawiera: jaja) 20 g, ogórek zielony 20 g, roszponka 10 g, papryka czerwona i żółta 20g, jabłko 50 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Szpinakowe kopytka (ziemniaki, pszenica, jaja, szpinak ) 180g
Marchewka mini na parze z sezamem 80g (marchewka)
Woda z cytryną 250 ml/ |
Zupa rosolnik z kaszą manną (cebula, por, czosnek, marchew, seler, pietruszka, papryka, pszenica, natka) 250ml/150g
Talerz owocowo warzywny 150g – pomarańcze, rzodkiewka, winogrona)
|
04-04 Piątek
|
Chleb żytni 60 g z masłem 8g (żyto, mleko (jaja, mleko, szczypiorek) Pastę jajeczną z awokado 35g, sałatka z pomidorów i cebulki 20 g roszponka 10 g, jabłko 20 g, ogórek zielony 20 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Filet z miruny z ziemniaki (pszenica, jaja, ryba, ziemniaki ) 130g/70g
Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchew, natka, oliwa z oliwek) 80 g
Napar imbirowy z cytryna i miętą 250 ml/40 g |
Zupa krem z dyni z prażonymi ziarnami dyni (pietruszka, por, seler, cebula, koper , marchew, dynia, cynamon) 250 ml/150 g
Daktylowe kulki mocy w kokosowej posypce 2 szt mandarynka w kawałkach 50 g (daktyle, kokos, słonecznik, orzechy laskowe)
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |