Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 15-12-2025 do 19-12-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

15-12

Poniedziałek

 

Płatki jęczmienne na mleku  (zawiera: owies, mleko)250 ml, Chleb żytni 30g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) pasta z czerwonej fasoli  z suszonymi pomidorami  (zawiera: czerwona fasola, słonecznik, czosnek) 20 g, papryka mix 20g, jabłko 30g pomidor 20g, ogórek 20g, daktyle 3 g Herbata miętowa 250 ml

Kaszotto z warzywami (zawiera: pszenica, marchew, brokuł, groszek, kukurydza, dynia, seler, cebula, czosnek)  180g/150g

 

Ogórek kiszony w kawałkach   70 g

 

Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/20g/2g

Zupa kartoflanka (zawiera: woda, ziemniaki, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper) 250 ml/180g

 

Smoothie owocowe (zawiera: woda, banan, kaki, truskawki) 150g/70g

 

16-12

Wtorek

 

Pieczywo mieszane  50g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (zawiera: jaja, szczypior) 35g papryka 20g, marchew  20g, pomidor malinowy 20 g, roszponka 10 g, pomarańcz 30 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Kotlet mielony  z ziemniakami (zawiera: mięso z indyka, ziemniaki, koper, mleko, cebula, pszenica, jaja)  130g/60 g

 

Kapusta pekińska z sosem czosnkowym z koperkiem  (zawiera: kapusta pekińska, koper, czosnek, mleko) 70g

 

Woda z cytryną 250 ml/20 g

 

Zupa pomidorowa z makronem risini (zawiera: woda, pomidory, seler, koper,  pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, pszenica, pomidory) 250 ml/ 150g

Jogurt kokosowy z chia, siemieniem lnianym z musem malinowym z prażonymi płatkami migdałowymi (zawiera: nasiona chia, siemię lniane, mleko  kokosowe, maliny, migdały) 150 g/50 g

 

 

17-12

Środa

Wigilia

Chleb żytni 50 g z masłem 8g  (zawiera: mleko, żyto)  ser mozzarella 30 g  (zawiera: mleko), bazylia 5g, papryka 20g ogórek 20g,  oliwki czarne 2g, marchew 20g  suszone morele 3 g

Zimowy napar herbaciany (zawiera: herbata czarna, cytryna, miód, imbir, maliny, żurawina) 250 ml/30 g

Wigilijna ryba w panierce z perłową kaszą kuskus  z warzywami (zawiera: filet  z miruny, pszenica, siemię lniane, cebula,  marchew, seler, pietruszka) 60g/130g  

 

Surówka z kiszonej kapusty (zawiera: kapusta kiszona, marchew, oliwa z oliwek, cebula) 70 g

 

Wigilijny kompot z suszu (zawiera: woda, śliwki, jabłka, gruszki, goździki, cynamon) 250 ml/20 g

Barszcz czerwony z pasztecikami   (zawiera: woda, buraki, seler, pietruszka, marchew, cebula, por, natka, koper, kapusta kiszona, pieczarki, mleko, jaja, pszenica)   250ml/680g

Mandarynki 50g, Ciasto marchewkowe (zawiera: marchewka, pszenica, przyprawa korzenna, jaja, mleko, imbir, owoce goji, orzechy włoskie, cukier) 1 szt Napój czekoladowy (zawiera: mleko, kakao) 150 ml

 

18-12

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Pieczywo mieszane 50 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) pasztet drobiowy – wyrób własny  (zawiera: mięso  z kurczaka) 30g pasta oliwkowa  (zawiera: oliwki) 20 g, twarożek z miodem (zawiera: mleko, miód) 20 g buraczki 20 g, ogórek kiszony 20 g, rukola 5 g,  papryka 20g, marchew 20 g,  Kakao z mlekiem (mleko, kakao) 250 ml

Curry z ciecierzyca i warzywami na mleku koksowym  z ryżem (zawiera: dynia, ciecierzyca, seler, marchew, imbir, mleczko kokosowe, curry, papryka, pomidor, ryż) 180 g/ 50ml/

Surówka z kalarepki z koperkiem   70g

 

Napar cytrynowy z miętą 250 ml/30 g

Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: woda, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, ziemniaki, koper, czosnek,  natka) 250 ml/150 g

 

Talerz owoców i bakalii (zawiera: orzechy mix, jabłko, gruszka, pomarańcz) 100g

 

 

19-12

Piątek

 

Kasza kukurydziana na mleku (zawiera: kukurydza, mleko)250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g   (zawiera: żyto, mleko) Ser twarogowy z rzodkiewką i szczypiorkiem (zawiera: mleko, rzodkiewka, szczypior) 20 g, papryka 20 g, roszponka 5g, marchew 20 g,

Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml

Makaron penne pełnoziarnisty w sosie szpinakowym z serem (zawiera: szpinak, mleko, jaja,  pszenica) 130g/70g

Surówkę wielowarzywną (zawiera: marchew, seler, jabłko, słonecznik)70 g/20 g

 

Woda 250 ml

Zupa krupnik (zawiera: woda, seler, pietruszka, cebula, czosnek,  por, natka, mleko, jęczmień, ziemniaki) 250ml/150g

Pasta z białej fasoli z pieczywem chrupkim 30 g/ 1 szt  (zawiera: fasola, czosnek, przyprawy), mandarynka w kawałach 80 g

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.