Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 13-10-2025 do 17-10-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
13-10 poniedziałek
|
Owsianka z rodzynkami na mleku (zawiera: owies, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Ser twarogowy z ogórkiem i papryką czerwoną 20 g (zawiera: mleko, ogórek, papryka), papryka 20 g, pomidor 20 g, jabłko 40 g, sałata lodowa 5 g Herbata miętowa 250 ml |
Makaron penne z sosem szpinakowym z serem feta (zawiera: pszenica, szpinak, mleko, por, cebula, czosnek, natka,) 180g/150g
Sałatka z pomidorów z rukolą, cebulą i oliwą 70 g (zawiera: pomidory, rukola, cebula czerwona, oliwa z oliwek) Woda 250 ml |
Zupa z kalarepy z ziemniakami (zawiera: woda, kalarepa, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, ziemniaki, natka, koper, przyprawy)250 ml/150g
Jogurt kokosowy z truskawkami, posypka z prażonych płatków migdałowych (zawiera: mleko, truskawki, płatki migdałowe ) 150 g/100 g |
14-10 Wtorek
|
Chleb ze słonecznikiem, chleb żytni 50 g z masłem 8g (Zawiera: pszenica, żyto, mleko) pasta z makreli z koperkiem 35 g (Zawiera: ryba, mleko, koper) pomidor 20 g, śliwka 30g, rzodkiewka 10 g, ogórek kiszony 20 g, roszponka 10g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko) 250 ml |
Pieczony udziec z kurczaka z ziemniakami z koperkiem (zawiera: ziemniaki, udziec z kurczaka, jaja, pszenica, koper ) 60g/110 g
Mizeria z rzodkiewką z jogurtem 70 g (zawiera: ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, mleko)
Napar cytrynowy z imbirem i rozmarynem 250 ml/30g |
Zupa krem z dynii hokkaido z prażonymi nasionami słonecznika (zawiera: woda, dynia seler, pietruszka, marchew, natka, czosnek, cebula, por, nasiona słonecznika) 250 ml/ 200 g
Muffinki z jabłkami 150 g/60g (zawiera: mleko, pszenica, olej, jaja, cukier, jabłka) |
15-10 Środa
|
Płatki ryżowe na mleku (zawiera: ryż, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów 30 g (zawiera: zielony groszek, bazylia, suszone pomidory), marchew 20 g, jabłko 50 g pomidor 20 g, sałata rzymska 10 g, Herbata czarna z cytryną, imbirem, miodem 250 ml ( zawiera: herbata czarna, miód, cytryna) |
Kotlety z ciecierzycy z kaszą gryczaną białą i burakiem (zawiera: gryka, ciecierzyca, seler, cebula, czosnek, marchewka, burak, por, siemię lniane, pietruszka, przyprawy) 180g/150g Mix sałat z papryka , kukurydzą z sosoem winegret 70 g/10 g (zawiera: papryka, lodowa sałata, roszponka, rzymska, papryka, kukurydza, cytryna, oliwa, miód) Woda 250 ml |
Rosolnik z zacierką (zawiera: woda, seler, pietruszka, marchew, cebula, por, natka, seler naciowy, pszenica, koper) 250ml/150g
Paprykarz własnego wyrobu z chlebem chrupkim (zawiera: ryba miruna, pomidory, ryż, pszenica) 1szt /20g jabłko 30 g |
18-10 Czwartek Szwedzki Stół
|
Chleb żytni 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto ), pieczony na parze filet z indyka – wyrób własny 30 g, twarożek z miodem (zawiera: mleko, miód) 20 g, pasta z awokado (zawiera: mleko) 20 g, pomidor 20 g, ogórek zielony 20 g, rukola 5 g, marchew 20g, gruszka 40 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Leniwe pierogi z masłem (zawiera: mleko, pszenica, jaja) 180g
Surówka z buraczków, jabłka, cebulą czerwoną 70g/20 g (zawiera: buraczki, jabłko, cebula, olej lniany) Lemoniada cytrynowa z 250 ml /20 g (zawiera: woda, cytryna) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: woda, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, ziemniaki, koper, natka) 250 ml/150 g
Talerz owocowo warzywny – 150 g/100 g Melon, śliwka, rzodkiewka, papryka
|
19-10 Piątek |
Bułka grahamka 50 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) Jajo w sosie jogurtowym z ogórkiem kiszonym i koperkiem 20 g (zawiera: jaja, mleko, ogórek kiszony, koperek), pomidor 30 g, papryka mix 30 g, sałata roszponka 5 g brzoskwinia 30 g
Kawa z mlekiem (mleko) 250 ml |
Filet z miruny z warzywami i kaszą kuskus (zawiera: ryba, seler, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, pszenica, natka) 130g/70g/ 100 g
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym 70g (zawiera: kapusta pekińska, czosnek, marchewką, cebula natka, mleko)
Woda z miętą 250 ml |
Zupa pomidorowa z makaronem (zawiera: woda, pomidor, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek, por, natka, koper, pszenica) 250ml/150g
Kakaowa gryczanka z wiśniami i jagodami z orzechami 150 g/70g (zawiera: gryka, mleko, wiśnie, kakao, jagody, orzechy włoskie) |
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |