Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 20-10-2025 do 24-10-2025
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
|
20-10 poniedziałek
|
Płatki orkiszowe na mleku (zawiera: owies, mleko) 250 ml, chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) humus z białej fasoli 20 g (zawiera: biała fasola, sezam), papryka 20 g, marchew 20 g, ogórek zielony 20 g, sałata lodowa 10 g Herbata rumiankowa 250 ml |
Makaron pełnoziarnisty z sosem napoli (zawiera: pszenica, pomidory, mleko, seler, marchew, cebula, czosnek, bazylia) 180g/150g
Sałata rzymska z koperkiem, ogórkiem, papryką, oliwkami z cebulą i oliwą z oliwek 70 g Woda 250 ml |
Zupa brokułowa z ziemniakami (zawiera: woda, brokuł, seler, pietruszka, marchew, cebula, por, natka, koper, ziemniaki, ) 250ml/150g
Pieczone jabłka z miodem i orzechami 80 g/20 zawiera: jabłko, miód, orzechy włoskie) |
|
21-10 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) pasta jajeczno-twarogowa 30g (zawiera: jaja, mleko) pomidor 20 g, śliwka 40g, ogórek zielony 20 g, roszponka 10 g, papryka żółta 10 g orzechy włoskie 3 g (zawiera: orzechy Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Zapiekanka batatowo – cukiniowa z serem feta (zawiera: batat, cukinia, papryka, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, mleko, pestki dyni) 180g/50 ml/130 g
Ogórek kiszony w kawałkach 70 g
Woda 250 ml |
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową z kaszą bulgur (zawiera: woda, pszenica, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper) 250 ml/160g
Budyń czekoladowy z musem z czarnej porzeczki (zawiera: mleko, kakao, czarna porzeczka, skrobia ziemniaczana) 150 g/60g
|
|
22-10 Środa
|
Kasza manna z żurawiną na mleku (zawiera: pszenica, mleko, żurawina) 250 ml, chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) ser mozzarella 30 g (zawiera: mleko), Jabłko 20 g, papryka 20 g pomidor 20 g, sałata 10 g, Herbata miętowa 250 ml |
Mięso szarpane z ziemniakami z wody i koperkiem (zawiera: mięso z indyka, ziemniaki, koper, przyprawy) 220 g/150gFasolka gotowana na parze z posypką sezamową
Kompot śliwkowy 250 ml/20g |
Zupa koperkowa z makaronem (zawiera: woda, seler, marchew, pietruszka, por, natka, koper, czosnek, cebula, pszenica ) 250 ml/ 150g
Smoothie żółte (zawiera: banan, mango, cytryna, imbir) 150 g/80 g |
|
23-10 Czwartek Szwedzki stół
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica), udziec z indyka z pieca – wyrób własny 30 g, jaja 20 g (zawiera: jaja), pasta z pieczonej dyni (zawiera: dynia, cebula, czosnek, przyprawy) 20 g, pomidor 20 g, ogórek kiszony 20 g, kiełki 5 g, papryka 20g, suszone morele 3 g, gruszka 30 g Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Naleśniki z białym serem i polewą truskawkową (zawiera: mleko, jaja, pszenica, truskawki) 220g/50 ml/80 g
Surówka z sałaty lodowej, marchewki, czosnek, słonecznik, natka, jabłko z jogurtem 80g/10 g Woda 250 ml |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (zawiera: woda, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, ziemniaki, kapusta kiszona, koper, natka) 250 ml/150 g
Smalczyk z kaszy jaglanej z pieczywem chrupkim 30 g/1 szt/10g (zawiera: proso, cebula, jabłko) |
|
24-10 Piątek |
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 20g (zawiera: mleko, szczypiorek, rzodkiewka), Pomidor 30 g, papryka 20 g, jabłko 40 g sałata 10 g
Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Filet z miruny w panierce z pieczonymi warzywami (zawiera: ryba, kukurydza, owies, pszenica, jaja, seler, dynia, pietruszka, cebula, czosnek, przyprawy) 130g/70g
Mizeria z jogurtem i koperkiem 70 g (zawiera: mleko, ogórki, koperek) Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir |
Zupa krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika (zawiera: woda, papryka czerwona, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek, por, natka, koper, zielony groszek, ziarna słonecznika 250ml/150g
Sałatka owocowa (zawiera: melon miodowy, maliny, winogron, śliwki, pomarańcz, borówki) 100 g
|
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |
|||



