Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 23-06-2025 do 27-06-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
23-06 Poniedziałek
|
Otręby owsiane na mleku (zawiera: mleko, owies) 250 ml Pieczywo mieszane 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto, pszenica), Pasta z twarogowa z oliwkami – 20 g (zawiera: mleko, oliwki) papryka mix 20 g, ogórek kiszony 20 g, sałata lodowa 10 g, suszone morele 2 g Herbata rumiankowa 250 ml |
Makaron pełnoziarnisty z sosem wielowarzywnym (zawiera: pszenica, cebula, czosnek, marchew, seler, papryka, kukurydza, soczewica, pomidory) 220 g/120 g
Sałatka z ogórków zielonych, rzodkiewki, koperku z czerwoną cebulą i oliwą z oliwek 70 g
Woda z pomarańczą 250 ml/30 g |
Zupa z fasolki szparagowej i ziemniakami (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, fasolka szparagowa, ziemniaki) 250 ml/ 150g
Smoothie czerwone 150 g/70g (zawiera: truskawki, maliny, arbuz, siemię lniane) |
24-06 Wtorek
|
Pieczywo żytnie 60 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) Pasta łososiowa z koperkiem 35 g (zawiera: łosoś, koper) rzodkiewka 25 g, roszponka 10g, marchewka 10 g rodzynki, orzech laskowy 2 g, gruszka 30 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Gołąbki bez zawijania (zawiera: ryż, seler, mięso z indyka marchewka, cebula, pietruszka, czosnek, pomidory, kapusta) 180 g/ 120 g
Kalarepka z kawałkach 70 g
Woda 250 ml |
Zupa szpinakowa makronem ryżowym (zawiera: cebula, por, marchew, seler, pszenica, pietruszka, koperek, ziemniaki, czosnek, szpinak) 250ml/150g
Jogurt malinowy z granolą- wyrób własny 150 g/70 g (zawiera: maliny, mleko, owies, słonecznik, orzechy, rodzynki, morele) |
25-06 Środa
|
Płatki gryczane na mleku (zawiera: mleko, gryka) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto), Jajko w plasterkach 20 g (zawiera: zawiera: jaja), marchew 20 g, papryka mix 25 g, ogórek 25 g, szczypior 2 g, roszponka 5 g Napar ziołowy ( zawiera: melisa, szałwia, rumianek) 250 ml |
Pulpet mielony z indyka z kolorową kaszą kuskus (zawiera: mięso z indyka, ziemniaki, pszenica, koper, papryka mix, kukurydza) 220 g
Mizeria z jogurtem i koperkiem 70 g (zawiera: ogórek, mleko, koper) Kompot porzeczkowy 250 ml/30 g (zawiera: czarna porzeczka, woda) |
Zupa krem białych warzyw (czosnek, natka, por, koper, szparagi, ziemniaki) 250 ml/150 g
Owocowy warzywny talerz (zawiera: borówki, truskawki, banan) 100g/70 g |
26-06 Czwartek Szwedzki stół |
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) pieczony na parze filet z kurczaka – wyrób własny (zawiera: mięso z kurczaka, przyprawy), pasta z bobu (zawiera: bób, czosnek, cebula) 20 g, mozzarella w kulkach 20 g (zawiera: mleko) marchew 30 g, ogórek zielony 20 g, papryka mix 20 g, rukola 10 g, Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao) |
Filet z ryby z ziemniakami 130 g/ 60 g (zawiera: ryba pszenica, jaja, kukurydza, ziemniaki, mleko, cebula, czosnek) 220 g/150 g
Surówka z białej kapusty z marchewką, koperkiem i oliwą z oliwek z 70 g
Woda 250 ml/40 g |
Zupa pomidorowa z ryżem (zawiera: pomidory, seler, pietruszka, marchewka, natka, por koper, cebula, ryż) 250g /120g,
Ciasto jogurtowe z truskawami i rabarbarem (zawiera; pszenica, mleko, jaja, truskawki, rabarbar) 1 kawałek/ 60 g |
27-06 Piątek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, mleko) Pasta z ciecierzycy z pomidorami suszonymi 35g (zawiera: ciecierzyca, oliwki), pomidory 20g, ogórek zielony 25 g, roszponka 10g, marchew 50g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Ryż z sosem borówkowo jogurtowym (zawiera: ryż, borówki, mleko) 130g/30g
Marchewka z słupkach 70 g
Woda z cytryną 250 ml/20 g |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami (pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, marchew, kalafior, ziemniaki) 250 ml/150 g
Arbuz 70 g Tortilla z serkiem twarogowym z ogórkiem, papryką i rukolą 2 szt (zawiera: mleko, pszenica, ogórek, papryka, rukola)
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.