Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 02-09-2024 do 06-09-2024

Data Śniadanie II Danie Zupa + podwieczorek

02-09

poniedziałek

Płatki gryczane na mleku (zawiera: mleko, gryka) 250 ml, chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z czerwonej fasoli ze słonecznikiem (zawiera: fasola, słonecznik, mieszanka ziół) 20 g, papryka 20 g, ogórek kiszony 20 g, jabłko 20 g, sałata 5g

Herbata malinowa 250 ml Lasagne (zawiera: pszenica, pomidory, mięso z indyka, cebula, przyprawy, seler, marchewka) 220 g/120g/30g

Surówka z sałaty lodowej 80 g/20g (zawiera: sałata lodowa, papryka, kukurydza, oliwa, cytryna, miód, marchewka)

Woda z cytryną 250 ml/ 20 g Zupa krem z cukinii (zawiera: seler, marchew, pietruszka, koper, por, cebula, seler naciowy, natka, cukinia, przyprawy) 250 ml/ 150 g

Arbuz 100 g

03-09

Wtorek

Chleb ze słonecznikiem, chleb żytni 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, słonecznik) twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 30 g (Zawiera: mleko, rzodkiewka, szczypiorek) pomidor 20 g, ogórek 20g, rukola 2 g, marchewka 20 g

Kawa z mlekiem (zwiera: mleko, kawa) 250 ml Ryż jaśminowy z jeżynami i sosem jogurtowym (zawiera: ryż, jeżyny, mleko) 130 g/60g

Surówka z marchewki i jabłka z pestkami dyni (marchew, dyna, jabłko) 80g/ 40 g

Woda 250 ml Zupa rybna (zawiera: seler, marchew, pietruszka, koper, cebula, ziemniaki, przyprawy, natka, przyprawy, por, ryba miruna) 250 ml/150 g

Smoothie żółte (zawiera: mango, ananas, cytryna, woda) 150 g /80 g

04-09

Środa

Płatki jęczmienne na mleku (zawiera: jęczmień, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) pasta rybna z koperkiem 20 g (zawiera: ryba, koper, oliwa, przyprawy) marchewka 20 g, papryka mix 20 g, szczypior 2 g, Pomidor 20 g Herbata miętowa – 250 ml Gołąbki bez zawijania z ziemniakami 130 g/60 g (zawiera: mięso z indyka, ziemniaki, kapusta, pomidory przyprawy)

Ogórek zielony w kawałkach 80 g

Kompot jeżynowo malinowy 250 ml/ 60 g (zawiera: wodę, maliny, jeżyny) Zupa koperkowa z kaszą bulgur (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, koper, marchew, pszenica przyprawy) 250 ml/150 g

Sałatka owocowa 150 g (zawiera: maliny, brzoskwinie, jabłka, winogron, banan)

05-09

Czwartek

Chleb Tygrysi 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, pszenica), pasztet z indyka – wyrób własny 20g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy), miód 20 g (miód), jajko w kawałkach 20 g (jaja) pomidor 20 g, ogórek 20 g, sałata rzymska 5 g, marchew 10 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml Kopytka z sosem pieczarkowym (zawiera: pieczarki, ziemniaki, cebula, pszenica, marchew, mleko) 180g/50 ml/60 g

Buraczki z cebulą i jabłkiem 80g/20 g(zawiera: buraczki, cebula, jabłko, oliwa)

Woda 250 ml

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (zawiera:, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, przyprawy, natka) 250 ml/150 g

Koktajl na kefirze brzoskwiniowy 150 g/80 g (zawiera: mleko, brzoskwinie)

06-09

Piątek Chleb żytni 60 g z masłem 8g (zawiera:żyto, mleko) ser żółty 20g (zawiera: mleko), papryka 20g, roszponka 2 g, pomidor 20 g, marchew 10 g

Kawa z mlekiem (zawiera: kawa, mleko) -250 ml Filet z miruny z ziemniakami (zawiera: ryba, przyprawy, pszenica, ziemniaki) 130g/60g

Mizeria z jogurtem 80g (zawiera: ogórek, mleko, przyprawy)

Woda z cytryną i miętą 250 ml/ 20g Zupa pomidorowa z makaronem (zawiera: seler, pszenica, pietruszka, marchew, cebula, por, natka, pomidory przyprawy) 250 ml/150 g

Ciastka owsiane z orzechami włoskimi 1 szt (zawiera: pszenice, owies, jaja, orzechy, mleko)

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.