Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 17-11-2025 do 21-11-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

17-11

Poniedziałek

 

Płatki gryczane mleku  (zawiera: gryka,  mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Humus z ciecierzycy z pestkami dyni 20 g (zawiera: mleko, ciecierzyca, sezam, pestki dyni ) pomidor 20 g, jabłko 40 g, ogórek kiszony 20 g,  roszponka 10 g, Herbata rumiankowa (zawiera: rumianek) 250 ml

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem serem feta  (zawiera: pszenica, mleko,  szpinak, cebula, czosnek) 220 g

 

Sałata z pomidorów z czerwona cebula i oliwa z oliwek 70 g

Napar pomarańczowo – cytrynowy z imbirem 250 ml/ 30 g (zawiera: woda, pomarańcz, cytryna, imbir)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami  (zawiera: woda, kalafior, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, koper,  ziemniaki) 250 ml/180g

 

Smoothie owocowe  150g (zawiera: mango, jabłko, maliny)

 

18-11

Wtorek

 

Pieczywo mieszane  50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g (zawiera: mleko, suszone pomidory) papryka 20 g, marchew  20g, ogórek zielony 20 g, sałata rzymska 10 g, rzodkiewka  10 g, suszone morele 3 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Risotto z brokułami i warzywami korzennymi serem correggio  (zawiera: ryż, mleko, cebula, pietruszka,  brokuł, marchew, seler) 180g/150g

 

Ogórek kiszony w kawałkach 80 g

Woda 250 ml

Zupa jarzynowa z fasolka szparagową (zawiera: woda,  fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, czosnek, cebula, por, natka, koper,) 250 ml/180g

Ciasto marchewkowe 1 kawałek (zawiera: marchew, pszenica, jaja, mleko)

 

19-11

Środa

 

Jaglanka na mleku z bananami  (zawiera: proso, mleko, banan ) 250 ml /20g Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: żyto, mleko) 20 g, pasta z tuńczyka z jajkiem i natką (zawiera: jaja, ryba, natka ) ogórek zielony 20 g, pomidor  20 g,  sałata lodowa  5 g

Herbata malinowa z rozmarynem i cytryną (zawiera: malina, cytryna, rozmaryn) 250 ml /20 g

Filet z indyka w sosie własnym z kaszą gryczaną (zawiera: gryka, marchew, seler, pietruszka, por,  cebula, czosnek, koper, mięso z indyka) 180g/150g/50 ml

Buraczki czerwone z cebula i jabłkiem (zawiera: buraki, cebula, jabłka )   70 g/20 g

 

Napar z cytryny 250 ml/20 g (zawiera: woda, cytryna)

Pomidorowa z makronem (zawiera: woda, pomidory marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka) 250 ml/150 g

 

Owocowy mix (zawiera: pomarańcz, melon, jabłko ) 100g

 

 

20-11

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Chleb tygrysi 50 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) Pieczony udziec z indyka 20g dżem dyniowo- pomarańczowy- wyrób własny (zawiera: dynia, pomarańcz )20 g, rolada serowa  20 g  (zawiera: mleko, czosnek, pomidory, pieprz) pomidor 20 g, rzodkiewka 20 g, roszponka 5 g,  papryka 20g,gruszka 50g,

Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Leniwe pierogi  z masłem (zawiera: pszenica,  ziemniaki, mleko, jaja) 180 g/  50 ml

 

Mix sałat z pomidorem, koperkiem, słonecznik z sosem wingegret (zawiera: sałata rzymska, lodowa, rukola, roszponka, pomidor, koper, cytryna, oliwa z oliwek, cytryna, miód) 70 g

Woda 250 ml

Zupa grochowa  ziemniakami (zawiera: woda, szpinak,  seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, szpinak, ryż) 250 ml/180g

 

Pieczone bataty, dynia z dipem twarogowym z ogórkiem zielonym 35 g/20g (zawiera: bataty, dynia, cebula, mleko, ogórek zielony)

 

 

21-11

Piątek

Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g   (zawiera: pszenica, żyto,  mleko)   Jajecznica z masłem i szczypiorkiem 20g (zawiera: jaja, mleko, szczypior), Pomidor 20 g, papryka 20 g, ogórek zielony 20 g  sałata 10 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Filet z miruny z kaszą bulgur  z sosem  koperkowym (zawiera: ryba, pszenica, marchew, pietruszka, seler, por, koper) 130g/70g

Surówka z kapusty pekińskiej 70 g (zawiera: kapusta Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir

Zupa krem z brokuła (zawiera: woda, brokuł, seler, pietruszka, marchew,  cebula, czosnek,  por, natka, 250ml/150g

 Muffinki bananowe z płatkami owsianymi 1 szt/ 20 g (zawiera: pszenica, jaja, mleko, banan, owsies) borówki 30 g

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.