Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 21-04-2025 do 25-04-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

21-04

Poniedziałek

 

wolne

wolne

wolne

 

22-04

Wtorek

 

Pieczywo żytni  60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) ser żółty (zawiera : mleko) 35 g papryka 25 g, ogórek kiszony 25 g, pomarańcz 30g,  sałata lodowa 10g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Spaghetti Napoli z makaronem pełnoziarnistym (zawiera: cebula, pszenica, pomidory, cebula, marchew, seler, pietruszka) 220g/120 g

 

Fasola szparagowa z  masłem  80 g (zawiera: fasola, mleko)

Woda 250 ml

Zupa krupnik z kaszą pęczak (zawiera: marchew, pietruszka, por, seler, cebula, jęczmień, koper, czosnek, natka, lubczyk, przyprawy) 250 ml/150 g

 

Koktajl owocowy na jogurcie 150 g/40 g (zawiera:  mleko, napój owsiany- dieta, mango, truskawki)

 

 

23-04

Środa

 

Płatki jęczmienne  (zawiera; mleko, jęczmień) 250 ml Pieczywo mieszane (zawiera: pszenica, żyto) 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto, pszenica, słonecznikpasta z białej fasoli 20 g (zawiera: biała fasola , kmin rzymski, cytryna, natka), melon 20 g,  papryka mix 25 g,  Ogórek zielony 25 g,rukola10 g Herbata  ziołowa  (zawiera: mięta) 250 ml

Potrawka z kurczaka  z kaszą bulgur  (zawiera: filet z kurczaka, pszenica, marchewka, seler, pietruszka, czosnek, cebula, natka )130g/60g

 

Ogórki kiszone w kawałkach 80g

 

Woda z cytryną 250 ml/20g (zawiera: cytryna)

Zupa  jarzynowa z ziemniakami (zawiera: seler, koper,  pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g

 

Budyń czekoladowy na mleku owsianym (zawiera: napój owsiany, kakao) 150 g jabłko 60 g

 

24-04

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ), udziec z indyka pieczony – wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy), 20g jajko w plasterkach (zawiera: jaja), pasta z awokado, czosnku i bazylii (zawiera: awokado, czosnek, bazylia) 20 g, ogórek zielony 20 g, roszponka 5 g,  papryka czerwona i żółta 20g, rzodkiewka 15 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Ryż z jabłkami i sosem jogurtowo cynamonowym

(zawiera: ryż, jabłka, mleko, cynamon )  180g

 

Surówka z marchewki,  pomarańczy i słonecznika 80g/30 g (zawiera: marchewka, pomarańcz, słonecznik, oliwa jabłka)

 

Woda 250 ml/

Zupa rosolnik z kaszą manną (zawiera: cebula, por, czosnek, marchew, seler, pietruszka, papryka, pszenica, natka)   250ml/150g

 

Talerz owocowo warzywny 150g – (pomarańcze, borówki, winogrona)

 

 

25-04

Piątek

 

Chleb żytni 60 g z masłem 8g   (zawiera: żyto, mleko) Jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem  (zawiera: jaja, mleko, szczypiorek) 35g, papryka  czerwona 20 g roszponka  10  g, jabłko 20 g, ogórek  zielony 20 g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Filet z miruny z ziemniakami z wody i koperkiem  (zawiera: pszenica, jaja, ryba, ziemniaki, koper) 130g/70g

 

Surówka z kapusty kiszonej (zawiera: kapusta kiszona, marchew, jabłko, natka, oliwa z oliwek) 80 g/10 g

 

Napar  imbirowy z cytryna 250 ml/30 g

 

Zupa pomidorowa z ryżem  (zawiera: pietruszka, por, seler,  cebula, koper, marchew, cynamon) 250 ml/150 g

 

Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą i masłem orzechowym 1 szt (zawiera: kakao, masło orzechowe, pszenica, jaja, cukier) Pomarańcz 40 g

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.