Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 20-10-2025 do 24-10-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

20-10

poniedziałek

 

Płatki orkiszowe na mleku  (zawiera: owies, mleko) 250 ml, chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) humus  z białej fasoli 20 g (zawiera: biała fasola, sezam), papryka 20 g, marchew 20 g, ogórek zielony 20 g, sałata lodowa 10 g Herbata rumiankowa 250 ml

Makaron pełnoziarnisty z sosem napoli (zawiera: pszenica, pomidory, mleko, seler, marchew, cebula, czosnek, bazylia)  180g/150g

 

Sałata rzymska z koperkiem, ogórkiem, papryką, oliwkami z cebulą i oliwą z oliwek   70 g

Woda 250 ml

Zupa brokułowa z ziemniakami   (zawiera: woda, brokuł, seler, pietruszka, marchew, cebula, por, natka, koper, ziemniaki, ) 250ml/150g

 

Pieczone jabłka z miodem i orzechami 80 g/20 zawiera: jabłko, miód, orzechy włoskie)

 

21-10

Wtorek

 

Pieczywo mieszane  60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) pasta jajeczno-twarogowa  30g (zawiera: jaja,  mleko) pomidor 20 g, śliwka  40g, ogórek zielony 20 g, roszponka 10 g, papryka żółta 10 g  orzechy włoskie 3 g (zawiera: orzechy Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Zapiekanka batatowo – cukiniowa z serem feta (zawiera: batat, cukinia, papryka, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, mleko, pestki dyni)  180g/50 ml/130 g

 

Ogórek kiszony w kawałkach  70 g

 

Woda 250 ml

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową z kaszą bulgur  (zawiera: woda, pszenica, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper) 250 ml/160g

 

Budyń czekoladowy z musem z czarnej porzeczki (zawiera: mleko, kakao,  czarna porzeczka, skrobia ziemniaczana) 150 g/60g

 

 

22-10

Środa

 

Kasza manna z żurawiną na mleku   (zawiera: pszenica, mleko, żurawina) 250 ml,  chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto)  ser mozzarella  30 g  (zawiera: mleko), Jabłko 20 g,  papryka 20 g pomidor 20 g,  sałata 10 g,  Herbata miętowa  250 ml

Mięso szarpane z ziemniakami  z wody i koperkiem (zawiera: mięso z indyka, ziemniaki, koper, przyprawy) 220 g/150g

Fasolka gotowana na parze z posypką sezamową

 

Kompot  śliwkowy 250 ml/20g

Zupa koperkowa z makaronem (zawiera: woda,  seler, marchew, pietruszka, por, natka, koper, czosnek, cebula, pszenica ) 250 ml/ 150g

 

Smoothie żółte (zawiera: banan, mango, cytryna, imbir) 150 g/80 g

23-10

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica), udziec z indyka z pieca – wyrób własny 30 g, jaja 20 g (zawiera: jaja), pasta z pieczonej dyni (zawiera: dynia, cebula, czosnek, przyprawy) 20 g, pomidor 20 g, ogórek kiszony 20 g, kiełki 5 g,  papryka 20g, suszone morele 3 g, gruszka 30 g  Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Naleśniki z białym serem i polewą truskawkową  

(zawiera: mleko, jaja, pszenica, truskawki) 220g/50 ml/80 g

 

Surówka z sałaty lodowej, marchewki, czosnek, słonecznik, natka, jabłko z jogurtem 80g/10 g

Woda  250 ml

Kapuśniak z kiszonej kapusty   z ziemniakami (zawiera: woda, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, ziemniaki, kapusta kiszona,  koper, natka) 250 ml/150 g

 

Smalczyk z kaszy jaglanej z pieczywem chrupkim 30 g/1 szt/10g (zawiera: proso, cebula, jabłko)

 

24-10

Piątek

Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g   (zawiera: pszenica, żyto,  mleko)  Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 20g (zawiera: mleko, szczypiorek, rzodkiewka), Pomidor 30 g, papryka 20 g, jabłko 40 g  sałata 10 g

 

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Filet z miruny w panierce z pieczonymi warzywami (zawiera: ryba,  kukurydza, owies, pszenica, jaja, seler, dynia, pietruszka, cebula, czosnek, przyprawy) 130g/70g

 

Mizeria z jogurtem i koperkiem 70 g (zawiera: mleko, ogórki, koperek)

Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir

Zupa krem z pieczonej papryki  z ziarnami słonecznika (zawiera: woda,  papryka czerwona, seler, pietruszka, marchew,  cebula, czosnek,  por, natka, koper, zielony groszek, ziarna słonecznika 250ml/150g

 

Sałatka owocowa (zawiera: melon miodowy, maliny, winogron, śliwki, pomarańcz, borówki) 100 g

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.