Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 17-02-2025 do 21-02-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

17-02

poniedziałek

 

Owsianka na mleku  (zawiera: owies, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z białego sera  z suszonymi pomidorami    20 g (zawiera: mleko, suszone pomidory), papryka 20 g, rzodkiewka  20 g, marchew 20 g, ogórek kiszony  20 g, kiełki 5g, gruszka 20g

Herbata rumiankowa 250 ml

Sos neapolitański  z makaronem penne  pełnoziarnistym z startym serem parmezan i bazylią (zawiera:  mleko, pszenica, pomidory, czosnek cebula, marchewka, bazylia ) 180 g/120 g

 

Mix sałat  z pomidorami  koktajlowymi, ogórkami kiszonymi   z cebulą i oliwą   80 g

Woda z cytryną 250 ml/20 g

Zupa krem z zielonego groszku  z pestkami dyni  (zawiera: seler, pietruszka, marchew,  cebula, czosnek,  por, natka, koper, zielony groszek, pestki dyni  250ml/150g

 

Smoothie owocowo-warzywne 150g/60g (zawiera: szpinak, banan, jabłko, woda )

 

18-02

Wtorek

 

Pieczywo mieszane  60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Ser mozzarella 30g (zawiera: mleko, ) rzodkiewka  20 g, marchew 20g, ogórek kiszony  20 g, roszponka 10 g, papryka żółta 10 g, jabłko 20g

 Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml,

Pulpety z indyka w sosie z kaszą bulgur (zawiera: mięso z indyka, pszenica, jaja, cebula, czosnek)130g/60g/50 ml

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem vinegret (zawiera: kapusta pekińska, papryka, kukurydza, koper, oliwa, cytryna, miód)  80 g

Napar ziołowy z imbirem 250 ml/20 g (zawiera: imbir)

Zupa jarzynowa z kalafiorem z kasza manną  (zawiera: pszenica, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, kalafior )250 ml/150g

 

Sałatka owocowa z rodzynkami  (zawiera: melon, winogrona, jabłko, borówki , rodzynki ) 100g

 

19-02

Środa

 

Płatki gryczane na mleku   (zawiera: gryka, mleko) 250 ml,  Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto)  Pasta z tuńczyka i jaja 30 g  (zawiera: ryba, jaja), Jabłko 50 g,  papryka mix  20 g pomidor 20 g,  sałata 10 g,  Herbata miętowa  250 ml

Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem  (zawiera: ziemniaki, cebula, czosnek,  jaja, mleko) 220g/150g

 

Buraczki gotowane z serem feta, ogórkiem kiszonym i słonecznikiem  80 g (zawiera: mleko, buraki, ogórek, słonecznik)

Lemoniada  250 ml/20 g (zawiera: woda , cytryna)

Zupa szczawiowa z ryżem  (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, koper, marchew, szczaw, ryż) 250 ml/150g

 

Jogurt naturalny z czekoladową  granolą – wyrób własny  (zawiera: mleko, kakao, pestki dyni i słonecznika, miód) 150 g/20 g mandarynka 50g

20-02

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ), filet z piersi indyka na parze – wyrób własny 30 g, mus porzeczkowy (zawiera : czarne porzeczki) 20 g, Pasta z pieczonej dyni (zawiera: dynia, cebula, czosnek, przyprawy) 20 g, rzodkiewka 20 g, ogórek kiszony 20 g, kiełki 5 g,  papryka 20g, gruszka 50g,  Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Naleśniki z białym serem i polewą z owoców leśnych

(zawiera: mleko, jaja, pszenica, maliny, borówki) 180g/50 ml/50 g

 

Kalarepa w kawałkach 80 g

Woda  250 ml

Kapuśniak z ziemniakami (zawiera: marchew, pietruszka, por, seler, cebula, ziemniaki, kapusta biała,  koper, natka) 250 ml/150 g

 

Sałatka z awokado, papryki i czerwonej cebuli z pieczywem  chrupkim  30 g/1 szt (zawiera: awokado, papryka, czerwona cebula, pszenica)

 

21-02

Piątek

Bulka grahamka 50 g z masłem 8g   (zawiera: pszenica, mleko) Pasta serowo-jajeczna z szczypiorkiem 20g (zawiera: jaja, mleko, szczypiorek), buraczki gotowane  30 g, papryka 20 g, mandarynka  40 g  sałata 10 g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Filet z miruny w warzywach  z ziemniakami (zawiera: ryba, marchew, por, seler, pszenica, ziemniaki, przyprawy) 130g/70g

Surówka z sałaty lodowej, marchewki i jabłka z sosem jogurtowym (zawiera: sałata, marchew, czosnek, natka, jabłko, mleko) 80g/10 g

Napar pomarańczowy 250 ml/ 20 g (zawiera: pomarańcze)

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów z kaszą jaglaną (zawiera: seler, pomidory, pietruszka, natka, czosnek, cebula, koper, przyprawy, proso, marchew) 250ml/150g

 

Ciasto z jabłkami  (zawiera: mleko, jaja, pszenica, jabłka, cukier) 1 szt / 60 g

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.