Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 21-04-2025 do 25-04-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
21-04 Poniedziałek
|
wolne |
wolne |
wolne |
22-04 Wtorek
|
Pieczywo żytni 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) ser żółty (zawiera : mleko) 35 g papryka 25 g, ogórek kiszony 25 g, pomarańcz 30g, sałata lodowa 10g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Spaghetti Napoli z makaronem pełnoziarnistym (zawiera: cebula, pszenica, pomidory, cebula, marchew, seler, pietruszka) 220g/120 g
Fasola szparagowa z masłem 80 g (zawiera: fasola, mleko) Woda 250 ml |
Zupa krupnik z kaszą pęczak (zawiera: marchew, pietruszka, por, seler, cebula, jęczmień, koper, czosnek, natka, lubczyk, przyprawy) 250 ml/150 g
Koktajl owocowy na jogurcie 150 g/40 g (zawiera: mleko, napój owsiany- dieta, mango, truskawki)
|
23-04 Środa
|
Płatki jęczmienne (zawiera; mleko, jęczmień) 250 ml Pieczywo mieszane (zawiera: pszenica, żyto) 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto, pszenica, słonecznik) pasta z białej fasoli 20 g (zawiera: biała fasola , kmin rzymski, cytryna, natka), melon 20 g, papryka mix 25 g, Ogórek zielony 25 g,rukola10 g Herbata ziołowa (zawiera: mięta) 250 ml |
Potrawka z kurczaka z kaszą bulgur (zawiera: filet z kurczaka, pszenica, marchewka, seler, pietruszka, czosnek, cebula, natka )130g/60g
Ogórki kiszone w kawałkach 80g
Woda z cytryną 250 ml/20g (zawiera: cytryna) |
Zupa jarzynowa z ziemniakami (zawiera: seler, koper, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g
Budyń czekoladowy na mleku owsianym (zawiera: napój owsiany, kakao) 150 g jabłko 60 g |
24-04 Czwartek Szwedzki stół
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ), udziec z indyka pieczony – wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy), 20g jajko w plasterkach (zawiera: jaja), pasta z awokado, czosnku i bazylii (zawiera: awokado, czosnek, bazylia) 20 g, ogórek zielony 20 g, roszponka 5 g, papryka czerwona i żółta 20g, rzodkiewka 15 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Ryż z jabłkami i sosem jogurtowo cynamonowym (zawiera: ryż, jabłka, mleko, cynamon ) 180g
Surówka z marchewki, pomarańczy i słonecznika 80g/30 g (zawiera: marchewka, pomarańcz, słonecznik, oliwa jabłka)
Woda 250 ml/ |
Zupa rosolnik z kaszą manną (zawiera: cebula, por, czosnek, marchew, seler, pietruszka, papryka, pszenica, natka) 250ml/150g
Talerz owocowo warzywny 150g – (pomarańcze, borówki, winogrona)
|
25-04 Piątek
|
Chleb żytni 60 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) Jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (zawiera: jaja, mleko, szczypiorek) 35g, papryka czerwona 20 g roszponka 10 g, jabłko 20 g, ogórek zielony 20 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Filet z miruny z ziemniakami z wody i koperkiem (zawiera: pszenica, jaja, ryba, ziemniaki, koper) 130g/70g
Surówka z kapusty kiszonej (zawiera: kapusta kiszona, marchew, jabłko, natka, oliwa z oliwek) 80 g/10 g
Napar imbirowy z cytryna 250 ml/30 g
|
Zupa pomidorowa z ryżem (zawiera: pietruszka, por, seler, cebula, koper, marchew, cynamon) 250 ml/150 g
Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą i masłem orzechowym 1 szt (zawiera: kakao, masło orzechowe, pszenica, jaja, cukier) Pomarańcz 40 g
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |