Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 28-07-2025 do 01-08-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

28-07

Poniedziałek

 

Owsianka na mleku z bakaliami    (zawiera: mleko, owies) 250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto) Pasta  z czerwonej fasoli – 20 g (zawiera: mleko, ryba, koper) Ogórek zielony 20 g,  pomidor 20 g, sałata 10 g, gruszka 20 g, Herbata miętowa  (zawiera: mięta) 250 ml

Spaghetti bolognese (zawiera: pszenica,  mięso z indyka, pomidor, zioła) 220g

 

Surówka wielowarzywna z kapusta pekińską i sosem winegret 70 g (zawiera: kapusta, papryka, ogórek kukurydza, koper, olej, cytryna, miód)

 

Woda   250 ml

Zupa z fasolką szparagową i ziemniakami  (zawiera:, fasolka szparagowa, seler, por, pietruszka, marchewka, natka, koper, czosnek, cebula, ziemniaki) 250ml /150g,

 

Koktajl jagodowy z nasionami chia na mleku 150 g/70 g (zawiera: mleko, jagody, nasiona chia )

 

29-07

Wtorek

 

 

Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko)  Serek twarogowy z  ogórkiem i koperkiem  (zawiera: mleko, ogórek, koper), pomidory 20g, papryka mix 25 g, roszponka 10g, jabłko 20g, morele suszone 2 g

Kawa na mleku  (zawiera: mleko ) 250 ml

Risotto z zielonym groszkiem i cukinią i parmezanem (zawiera: ryż, mleko, cukinia, zielony groszek, natka, cebula, czosnek) 180 g

 

Marchewka w kawałkach z sezamem  70 g

Woda 250 ml

Zupa jarzynowa z rybą  (zawiera: ryba , seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g

 

Smoothie owocowo 150 g/70 g (zawiera: brzoskwinie, arbuz, cytryna, woda )

 

30-07

Środa

 

Gryczanka  na mleku (zawiera: mleko, gryka, rodzynki) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto)  Jajko w plasterkach ze szczypiorkiem 35g ( zawiera: jaja)  ogórek zielony  20 g,  papryka żółta 25 g,  pomidor 25 g, rukola 10 g, 

Herbata ziołowa (zawiera: szałwia, mięta) 250 ml

Gulasz z indyka z ziemniakami (zawiera: mięso z indyka, marchew,  ziemniaki, cebula, czosnek, papryka czerwona) 180g/50ml

 

 Ogórek kiszony w kawałkach 70 g

 

Woda z cytryną 250 ml/30 g (zawiera: cytryna, woda)

Zupa koperkowa z  makaronem pełnoziarnistym (zawiera: seler, por, pietruszka, marchewka, natka, koper, czosnek, cebula, pszenica) 250 ml/ 170g

 

Ciasto drożdżowe z owocami (zawiera: pszenica, jaja, mleko, drożdże, cukier, porzeczka czarna, jagody) 1 kawałek/

 

 

31-07

 Czwartek

Szwedzki stół

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica)  Pieczony Udziec z indyka wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z indyka,  przyprawy) rolada serowa z pomidorami 20 g (zawiera: mleko) Humus z ciecierzycy na słodko 20 g (zawiera: ciecierzyca, sezam, oliwa, miód, kakao, awokado) marchew 20 g, ogórek zielony 20 g, papryka mix 20 g, mix sałat 10 g, Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao)

Ryż z jabłkami z  cynamonem z polewa jogurtową  – wyrób własny (zawiera: ryż, mleko,  cynamon, jabłka) 220g /50 ml/70 g

 

Surówka z sałaty rzymskiej z koperkiem, rzodkiewką i   oliwa z oliwek 70 g

 

Woda 250 ml/ 50 g

Barszcz ukraiński z ziemniakami  (zawiera: buraki, kapusta, marchew, seler, pietruszka, por, koper, natka, cebula) 250 ml/130g

 

 

Pasta tuńczykowa  z awokado  z chlebkiem żytnim 1 szt/20 g (zawiera: Ryba, żyto, awokado, szczypior ) borówki  30 g

 

01-08

Piątek

 

 

WOLNE

 

WOLNE

 

 

WOLNE

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.