Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 03-11-2025 do 07-11-2025
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
|
03-11 Poniedziałek
|
Płatki orkiszowe na mleku (zawiera: orkisz, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Humus z suszonymi pomidorami, ziarna słonecznika 20 g (zawiera: mleko, suszone pomidory, ziarna słoneczka) pomidor 20 g, jabłko 40 g, ogórek kiszony 20 g, roszponka 10 g, daktyle 3 g Herbata ziołowa (zawiera: mięta, melisa) 250 ml |
Kaszotto gryczane z dynią i serem feta (zawiera: gryka, mleko, dynia, cynamon, rukola, cebula, czosnek) 220 g
Sałata z oliwa z oliwek i koperkiem 70 g Napar pomarańczowo – cytrynowy z imbirem 250 ml/ 30 g (zawiera: woda, pomarańcz, cytryna, imbir) |
Zupa z zielonym groszkiem z ziemniakami (zawiera: woda, groszek zielony, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, koper, ziemniaki) 250 ml/180g
Koktajl truskawkowy na kefirze 150g /40 g (zawiera: mleko, truskawki) |
|
04-11 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 30g (zawiera: mleko, szczypior, rzodkiewka) papryka 20 g, marchew 20g, ogórek zielony 20 g, sałata rzymska 10 g, rzodkiewka 10 g, suszone morele 3 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Kotlet jajeczny z ziemniakami (zawiera: jaja, szczypior, ziemniaki, pszenica) 130g/60g
Marchewka mini z sezamem i sosem pomarańczowym (zawiera: marchewka, sezam, pomarańcze) 70 g/20 g Woda 250 ml |
Zupa marchewkowo dyniowa na mleku kokosowym (zawiera: woda, marchew, dynia, seler, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, mleko kokosowe) 250 ml/180g
Jogurt kokosowy z chia i borówkami 150g/50 g (zawiera: kokos, nasiona cia, borówki) |
|
05-11 Środa
|
Ryżanka bananowa z cynamonem na mleku (zawiera: ryż, banan, cynamon, mleko) 250 ml /20g Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: żyto, mleko) jaja 20 g, (zawiera: jaja), ogórek zielony 20 g, pomidor 20 g, sałata lodowa 5 g Herbata czarna z cytryna imbirem (zawiera: herbata czarna, cytryna, imbir, miód) 250 ml /20 g |
Pulpet z sosie koperkowo-warzywnym z kaszą pęczak (zawiera: jęczmień, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, koper, mięso z indyka) 180g/150g/50 ml Sałatka z ogórka kiszonego (zawiera: ogórek kiszony, jabłko, papryka, olej lniany ) 70 g/20 g Napar z cytryny 250 ml/20 g (zawiera: woda, cytryna) |
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (zawiera: buraki marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka) 250 ml/150 g
Ciasteczka owsiane z jabłkami 1szt/40 g (zawiera: jabłka, owiec, jaja, miód, cynamon) |
|
06-11 Czwartek Szwedzki stół
|
Chleb tygrysi 50 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) Pasztet drobiowy wyrób własny (zawiera: mięso z kurczaka, indyka, marchew, seler, pietruszka, pszenica, jaja, przyprawy) 20g serek śmietankowy z miodem (zawiera: mleko, miód )20 g, ser mozzarella kulki 10 g pomidor 20 g, ogórek zielony 20 g, roszponka 5 g, papryka 20g,gruszka 50g,Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 |
Kopytka z dodatkiem dyni z masłem (zawiera: pszenica, dynia, ziemniaki, mleko, jaja) 180 g/ 50 ml
Sałatka z buraczków, ser feta, rukola, słonecznik 70 g
Kompot porzeczkowy 250 ml/20g (zawiera: woda, czarna porzeczka |
Zupa szpinakowa z ryżem brązowym (zawiera: woda, szpinak, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, szpinak, ryż) 250 ml/180g
Sałatka z tuńczyka z chlebem Leśnego ludka 30 g/1 szt (zawiera: ryba, ogórek zielony, papryka, cebula czerwona, oliwa, przyprawy, żyto) jabłko 30 g
|
|
07-11 Piątek |
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasta jajeczna z rzodkiewką i awokado 20g (zawiera: jaja, awokado, rzodkiewka), Pomidor 20 g, papryka 20 g, rzodkiewka 20 g sałata 10 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Filet z miruny z kaszą kuskus perłową z sosem jarzynowym (zawiera: ryba, pszenica, marchew, pietruszka, seler, por, koper) 130g/70g Surówka z kiszonej kapusty 70 g (zawiera: kapusta kiszona, cebula, marchew) Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir |
Zupa ziemniaczana z soczewica (zawiera: woda, ziemniaki, soczewica, seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek, por, natka, 250ml/150g Owocowy mix (zawiera: pomarańcz, melon, jabłko ) 100g
|
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |
|||



