Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 01-12-2025 do 05-12-2025
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
|
01-12 Poniedziałek
|
Płatki jęczmienne na mleku (zawiera: jęczmień, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) pasta z czerwonej fasoli ze słonecznikiem 20 g (zawiera: czerwona fasola, słonecznik), papryka mix 20 g, jabłko 30 g, ogórek kiszony 20 g, Sałata lodowa 10 g Herbata malinowa z rozmarynem (zawiera: maliny, woda) 250 ml/10g |
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem (zawiera: pszenica, mleko, szpinak, cebula, czosnek) 180g/150g/30g
Sałata lodowa z kukurydza, pomidor koktajlowy, koper i sos winegret (zawiera: sałata, kukurydza, pomidor koktajlowy, koper) 70 g Woda 250 ml |
Zupa krem z pora z grzankami i chipsami porowymi (zawiera: woda, ziemniaki, cebula, por, czosnek natka, koper, pszenica, mleko) 250ml/150g
Kisiel owocowy z siemieniem lnianym i rodzynkami (zawiera: truskawki, porzeczki, maliny, skrobia ziemniaczana, siemię lniane, rodzynki) 150 g/60g |
|
02-12 Wtorek
|
Pieczywo żytnie 50 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) Twarożek z rzodkiewka i szczypiorkiem (zawiera: mleko, rzodkiewka, szczypior) 35 g, papryka 20 g rzymska sałata 10 g pomidor 20 g, marchewka 20 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml
|
Gulasz z indyka z kaszą gryczaną (zawiera: mięso z indyka, cebula, gryka, marchew, seler, pietruszka, czosnek) 220g/150 g
Buraczki z rukolą, serem feta i słonecznikiem (zawiera: buraczki, mleko, słonecznik, sałata rukola) 70g Woda z cytryną 250 ml/30 g |
Zupa szczawiowa z jajkiem (zawiera: woda, szczaw, marchew, seler, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, jaja) 250 ml/180g
Owocowo mix- 100g (zawiera: melon, gruszka, kaki)
|
|
03-12 Środa
|
Płatki gryczane na mleku (zawiera: pszenica, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) pasta zielonego groszku (zawiera: groszek zielony, koper, bazylia, czosnek) 20 g gruszka 20 g, papryka 20 g pomidor 20 g, roszponka 2 g, morele 3 g Herbata rumiankowa (zawiera: woda, rumianek) 250 ml |
Filet z miruny z kaszą bulgur z warzywami (zawiera: ryba, jaja, pszenica, marchew, seler, pietruszka) 130g/70g
Surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką (zawiera: marchew, biała kapusta, jabłko, cebula, oliwa) 70 g/20 g Woda z pomarańczą 250 ml/20g |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: woda, seler, koper, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemianki, ogórki kiszone) 250 ml/ 150g
Jogurt z granola-wyrób własny (zawiera: mleko, owies, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, cynamon, jabłko, banan, suszona żurawina, oliwa) 150g/40 g |
|
04-12 Czwartek Szwedzki stół
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) pieczony udziec z indyka- wyrób własny 30g, mus porzeczkowy (zawiera: czarna porzeczka) 20g twarożek chrzanowy (zawiera: mleko, chrzan) 20 g, pomidor 20 g, ogórek kiszony 20 g, rukola 5 g, papryka 20g, gruszka 30g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Łazanki z pieczarkami (zawiera: pszenica, kapusta kiszona, czosnek, pieczarki, cebula) 180 g/ 130 g
Surówka z marchewki, jabłka (zawiera: marchew, jabłka, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika) 70g/40 g Woda 250 ml |
Zupa krupnik (zawiera: woda, jęczmień, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka) 250 ml/150 g
Drożdżowe ludziki Mannala (zawiera: pszenica, drożdże, jaja, mleko, kakao, cukier) 1 szt, pomarańcz 40 g |
|
05-12 Piątek MIKOŁAJKI
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasta z wędzonej makreli (zawiera: ryba, koper) 35 g papryka 20 g, pomarańcz 30g, rzodkiewka 20 g, sałata 10 g Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml |
Pizza z warzywami (zawiera: papryka, kukurydza, zioła prowansalskie, bazylia pomidory, mleko, cebula, pszenica, drożdże) 150g/60g
Kalarepa w kawałkach 80g Napar malinowo cytrynowy (zawiera: woda, cytryna, malina) 250 ml/30 g
|
Zupa pomidorowa z makaronem risini (zawiera: woda, pomidor, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka, pszenica) 250 ml/150 g
Mikołajowa pianka z owocami (zawiera: mleko kokosowe, maliny, truskawki, żelatyna) 150 g/40 g
|
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |
|||



