Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 31-03-2024 do 04-04-2024

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

31-03

Poniedziałek

 

Płatki owsiane na mleku z żórawiną (zawiera: mleko, orkisz) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto)  Ser twarogowy z chrzanem 20 g (zawiera: mleko, chrzan), jabłko 50 g,   papryka mix  25 g, ogórek zielony 10 g, sałata lodowa 10 g Herbata ziołowa  250 ml

Gulasz wielowarzywny z kasza kuskus (zawiera:

 

Fasola szparagowa z  masłem  80 g (fasola, mleko)

 

Napar porzeczkowy

Zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, koper,  pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ogórki kiszone,  ziemniaki) 250 ml/ 150g

 

Smoothie (zawiera żółte: Banan, pomarańcz, szpinak 150g/ 50g

 

01-04

Wtorek

 

Pieczywo żytni  60 g z masłem 8g (pszenica, żyto, mleko) mozzarella  (mleko) 35 g, pomidor  papryka 25 g, ogórek kiszony 25 g, jabłko 30g,  sałata lodowa 10g

Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml

Spaghetti zielone pesto z makaronem pełnoziarnistym (cebula, pszenica, pomidory, cebula, marchew, seler, pietruszka) 220g/120 g

 

Sałatka z buraczków z feta i rukolą  80 g (fasola, mleko)

Woda 250 ml

Zupa krupnik (marchew, pietruszka, por, seler, cebula, jęczmień, koper, czosnek, natka) 250 ml/130 g

 

Koktajl truskawkowy na kefirze 150 g/70 g (zawiera: mleko, napój owsiany- dieta, truskawki)

 

 

02-04

Środa

 

Płatki jęczmienne  (mleko, jęczmień) 250 ml Chleb ze słonecznikiem 30 g z masłem 4g  (mleko, żyto, pszenica, słonecznik)  pasta z tuńczykiem z natką pietruszki  20 g (jajko, awokado), marchew 30 g,  papryka mix 25 g,  Ogórek zielony 25 g,rukola10 g Herbata  ziołowa 250 ml

Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych z puree  ziemiaczano-batatowe (mięso z kurczaka, , marchewka, seler, pietruszka, czosnek , cebula )130g/60g

 

Sałata z koperkiem i sosem jogurtowym 80g

 

Kompot wieloowocowy 250 ml/50g (tryskawki, śliwki)

Zupa  pomidorowa z makaronem ryzowym (seler, koper,  pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g

 

Gruszka pieczone z miodem i orzechami  1 szt/ 100 g (miód, gruszka, orzechy włoskie)

 

03-04

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ), Filet z kurczaka parze – wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z kurczaka, przyprawy), rolada serowa   20g (zawiera: mleko, pomidory, papryka , pieprz), ) Pasta z bobu (zawiera: jaja) 20 g, ogórek zielony 20 g, roszponka 10 g, papryka czerwona i żółta 20g, jabłko 50 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Szpinakowe kopytka

(ziemniaki, pszenica, jaja, szpinak )  180g

 

Marchewka mini na parze  z sezamem 80g (marchewka)

 

Woda z cytryną 250 ml/

Zupa rosolnik z kaszą manną (cebula, por, czosnek, marchew, seler, pietruszka, papryka, pszenica, natka)   250ml/150g

 

Talerz owocowo warzywny 150g – pomarańcze, rzodkiewka, winogrona)

 

 

04-04

Piątek

 

Chleb żytni 60 g z masłem 8g   (żyto, mleko (jaja, mleko, szczypiorek) Pastę jajeczną z awokado 35g, sałatka z pomidorów i cebulki 20 g roszponka  10  g, jabłko 20 g, ogórek  zielony 20 g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Filet z miruny z ziemniaki  (pszenica, jaja, ryba, ziemniaki ) 130g/70g

 

Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchew, natka, oliwa z oliwek) 80 g

 

Napar  imbirowy z cytryna i miętą 250 ml/40 g

Zupa krem z dyni z prażonymi ziarnami dyni  (pietruszka, por, seler,  cebula, koper , marchew, dynia, cynamon) 250 ml/150 g

 

Daktylowe kulki mocy w kokosowej posypce  2 szt mandarynka w kawałkach 50 g (daktyle, kokos, słonecznik, orzechy laskowe)

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.