Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 17-02-2025 do 21-02-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
17-02 poniedziałek
|
Owsianka na mleku (zawiera: owies, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z białego sera z suszonymi pomidorami 20 g (zawiera: mleko, suszone pomidory), papryka 20 g, rzodkiewka 20 g, marchew 20 g, ogórek kiszony 20 g, kiełki 5g, gruszka 20g Herbata rumiankowa 250 ml |
Sos neapolitański z makaronem penne pełnoziarnistym z startym serem parmezan i bazylią (zawiera: mleko, pszenica, pomidory, czosnek cebula, marchewka, bazylia ) 180 g/120 g
Mix sałat z pomidorami koktajlowymi, ogórkami kiszonymi z cebulą i oliwą 80 g Woda z cytryną 250 ml/20 g |
Zupa krem z zielonego groszku z pestkami dyni (zawiera: seler, pietruszka, marchew, cebula, czosnek, por, natka, koper, zielony groszek, pestki dyni 250ml/150g
Smoothie owocowo-warzywne 150g/60g (zawiera: szpinak, banan, jabłko, woda ) |
18-02 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Ser mozzarella 30g (zawiera: mleko, ) rzodkiewka 20 g, marchew 20g, ogórek kiszony 20 g, roszponka 10 g, papryka żółta 10 g, jabłko 20g Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml, |
Pulpety z indyka w sosie z kaszą bulgur (zawiera: mięso z indyka, pszenica, jaja, cebula, czosnek)130g/60g/50 ml
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem vinegret (zawiera: kapusta pekińska, papryka, kukurydza, koper, oliwa, cytryna, miód) 80 g Napar ziołowy z imbirem 250 ml/20 g (zawiera: imbir) |
Zupa jarzynowa z kalafiorem z kasza manną (zawiera: pszenica, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, kalafior )250 ml/150g
Sałatka owocowa z rodzynkami (zawiera: melon, winogrona, jabłko, borówki , rodzynki ) 100g |
19-02 Środa
|
Płatki gryczane na mleku (zawiera: gryka, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z tuńczyka i jaja 30 g (zawiera: ryba, jaja), Jabłko 50 g, papryka mix 20 g pomidor 20 g, sałata 10 g, Herbata miętowa 250 ml |
Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem (zawiera: ziemniaki, cebula, czosnek, jaja, mleko) 220g/150g
Buraczki gotowane z serem feta, ogórkiem kiszonym i słonecznikiem 80 g (zawiera: mleko, buraki, ogórek, słonecznik) Lemoniada 250 ml/20 g (zawiera: woda , cytryna) |
Zupa szczawiowa z ryżem (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, koper, marchew, szczaw, ryż) 250 ml/150g
Jogurt naturalny z czekoladową granolą – wyrób własny (zawiera: mleko, kakao, pestki dyni i słonecznika, miód) 150 g/20 g mandarynka 50g |
20-02 Czwartek Szwedzki stół
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ), filet z piersi indyka na parze – wyrób własny 30 g, mus porzeczkowy (zawiera : czarne porzeczki) 20 g, Pasta z pieczonej dyni (zawiera: dynia, cebula, czosnek, przyprawy) 20 g, rzodkiewka 20 g, ogórek kiszony 20 g, kiełki 5 g, papryka 20g, gruszka 50g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Naleśniki z białym serem i polewą z owoców leśnych (zawiera: mleko, jaja, pszenica, maliny, borówki) 180g/50 ml/50 g
Kalarepa w kawałkach 80 g Woda 250 ml |
Kapuśniak z ziemniakami (zawiera: marchew, pietruszka, por, seler, cebula, ziemniaki, kapusta biała, koper, natka) 250 ml/150 g
Sałatka z awokado, papryki i czerwonej cebuli z pieczywem chrupkim 30 g/1 szt (zawiera: awokado, papryka, czerwona cebula, pszenica) |
21-02 Piątek |
Bulka grahamka 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, mleko) Pasta serowo-jajeczna z szczypiorkiem 20g (zawiera: jaja, mleko, szczypiorek), buraczki gotowane 30 g, papryka 20 g, mandarynka 40 g sałata 10 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Filet z miruny w warzywach z ziemniakami (zawiera: ryba, marchew, por, seler, pszenica, ziemniaki, przyprawy) 130g/70g Surówka z sałaty lodowej, marchewki i jabłka z sosem jogurtowym (zawiera: sałata, marchew, czosnek, natka, jabłko, mleko) 80g/10 g Napar pomarańczowy 250 ml/ 20 g (zawiera: pomarańcze) |
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów z kaszą jaglaną (zawiera: seler, pomidory, pietruszka, natka, czosnek, cebula, koper, przyprawy, proso, marchew) 250ml/150g
Ciasto z jabłkami (zawiera: mleko, jaja, pszenica, jabłka, cukier) 1 szt / 60 g
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |