Data

Śniadanie

II Danie

Zupa + podwieczorek

 

01-09

poniedziałek

 

Ryż  na mleku (zawiera: mleko) 250 ml, chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Humus z ciecierzycy (zawiera: ciecierzyca, sezam) 20 g, papryka 20 g,  pomidor 20 g, jabłko 20 g, sałata 5g

Herbata malinowa 250 ml

Makaron pełnoziarnisty świderki z sosem napoli  (zawiera: pszenica, pomidory, cebula, przyprawy, seler, marchewka, bazylia) 220 g/120g/30g

 

Surówka z sałaty lodowej 70 g/20g (zawiera: sałata lodowa, papryka, kukurydza, oliwa, cytryna, miód, marchewka)

Woda z cytryną 250 ml/ 20 g

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (zawiera: kalafior, seler, marchew, pietruszka, koper, por, cebula, natka, przyprawy) 250 ml/ 150 g

 

Koktajl owocowy na jogurcie 150 g/60 g (zawiera: mleko, truskawki)

 

02-09

Wtorek

 

Chleb ze słonecznikiem, chleb żytni 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, słonecznik) twarożek  z rzodkiewką i szczypiorkiem 30 g (Zawiera: mleko, rzodkiewka, szczypiorek) pomidor 20 g, ogórek zielony  20g, rukola 2 g, jabłko 20 g

Kawa z mlekiem (zwiera: mleko, kawa) 250 ml

Gulasz z indyka z kaszą bulgur   130 g/60g (zawiera: mięso z indyka, seler, cebula, marchew, czosnek, pszenica)

 

Mix sałat z pomidorami koktajlowymi z olejem lnianym 70g/ 40 g (zawiera: rukola, roszponka, sałata rzymska, lodowa, pomidorki koktajlowe, koper, natka, olej lniany)

 

Woda 250 ml

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową (zawiera: seler, marchew, pietruszka, koper, cebula, ziemniaki, przyprawy, natka, por, fasolka szparagowa) 250 ml/150 g

 

Smoothie żółte (zawiera: mango, ananas, cytryna, woda) 150 g /80 g

 

03-09

Środa

 

Płatki owsiane na mleku (zawiera: owies, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) pasta łososiowa z koperkiem 20 g (zawiera: ryba, koper, mleko, przyprawy) marchewka 20 g, papryka mix 20 g, szczypior 2 g, pomidor 20 g Herbata miętowa – 250 ml

Gołąbki bez zawijania z ziemniakami 130 g/60 g (zawiera: mięso z indyka, ziemniaki, kapusta, pomidory przyprawy)

Ogórek zielony w kawałkach 70 g

Woda 250 ml

Zupa ogórkowa z ryżem parabolicznym (zawiera: ogórek kiszony, seler, pietruszka, por, natka, koper, marchew, ryż przyprawy) 250 ml/150 g

 

Sałatka owocowa 100 g (zawiera: maliny, brzoskwinie, jabłka, winogron, banan)

 

04-09

 Czwartek

 

Chleb Tygrysi 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, pszenica), pierś z kurczaka na parze – wyrób własny 20g (zawiera: mięso z kurczaka, przyprawy), Pasta z pieczonej marchewki  20 g (zawiera: marchew, oliwa, cynamon, sezam), jajko w kawałkach 20 g (zawiera: jaja) pomidor 20 g, ogórek 20 g, sałata rzymska 5 g, śliwka 20 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Leniwe pierogi z masłem  (zawiera: pszenica, mleko) 180g/50 ml/60 g

 

Surówka z marchewki z jabłkiem z oliwą (zawiera: marchew, jabłka, oliwa, cytryna)70g/40 g

 

Kompot z czarnej porzeczki 250 ml/40 g

 

Zupa krem z cukinii z prażona dynią (zawiera: cukinia, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, przyprawy, natka, dynia) 250 ml/150 g

 

Sałatka z awokado ala guacamole z pieczywem chrupkim ( zawiera: awokado, pomidor, cebula czerwona, cytryna pszenica) 1szt /20 g

 

05-09

Piątek

Chleb żytni 60 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) ser mozzarella 20g (zawiera: mleko), papryka 20g, bazylia 2 g roszponka 2 g, pomidor 20 g, gruszka 30 g

Kawa z mlekiem (zawiera: kawa, mleko) –250 ml

Filet z miruny z ziemniakami (zawiera: ryba, przyprawy, pszenica, ziemniaki) 130g/60g

Mizeria z jogurtem 70g (zawiera: ogórek, mleko, przyprawy)

Woda z cytryną i miętą 250 ml/ 20g

Zupa pomidorowa z makaronem (zawiera: seler, pszenica, pietruszka, marchew, cebula, por, natka, pomidory przyprawy) 250 ml/150 g

 

Ciasto jogurtowe z owocami 1 szt/50 g (zawiera: pszenice, owies, jaja, wiśniami, mleko)

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.