Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 01-12-2025 do 05-12-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

01-12

Poniedziałek

 

Płatki  jęczmienne na mleku  (zawiera: jęczmień, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) pasta z czerwonej fasoli ze słonecznikiem 20 g (zawiera: czerwona fasola, słonecznik), papryka mix 20 g, jabłko 30 g, ogórek kiszony 20 g, Sałata lodowa 10 g Herbata malinowa z rozmarynem (zawiera: maliny, woda) 250 ml/10g

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem (zawiera: pszenica, mleko, szpinak, cebula, czosnek)  180g/150g/30g

 

Sałata lodowa z kukurydza, pomidor koktajlowy, koper i sos winegret (zawiera: sałata, kukurydza, pomidor koktajlowy, koper) 70 g

Woda 250 ml

Zupa krem z pora z grzankami i chipsami porowymi  (zawiera: woda, ziemniaki, cebula, por, czosnek natka, koper, pszenica, mleko)   250ml/150g

 

Kisiel owocowy z siemieniem lnianym i rodzynkami (zawiera: truskawki, porzeczki, maliny,   skrobia ziemniaczana, siemię lniane, rodzynki) 150 g/60g

 

02-12

Wtorek

 

Pieczywo żytnie 50 g z masłem 8g   (zawiera: żyto, mleko)   Twarożek z rzodkiewka i szczypiorkiem (zawiera: mleko, rzodkiewka, szczypior) 35 g, papryka 20 g rzymska sałata 10 g pomidor 20 g,

marchewka 20 g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

 

Gulasz z indyka  z kaszą gryczaną  (zawiera: mięso z  indyka, cebula, gryka, marchew, seler, pietruszka, czosnek) 220g/150 g

 

Buraczki z rukolą, serem feta i słonecznikiem (zawiera: buraczki, mleko, słonecznik, sałata rukola) 70g

Woda z cytryną 250 ml/30 g

Zupa szczawiowa z jajkiem (zawiera: woda, szczaw, marchew, seler, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, jaja) 250 ml/180g

 

Owocowo mix- 100g (zawiera: melon, gruszka, kaki)

 

 

03-12

Środa

 

Płatki gryczane na mleku (zawiera: pszenica, mleko) 250 ml,  Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto)  pasta  zielonego groszku (zawiera: groszek zielony, koper, bazylia, czosnek) 20 g gruszka 20 g,  papryka 20 g pomidor  20 g,  roszponka 2 g, morele 3 g Herbata rumiankowa (zawiera: woda, rumianek) 250 ml

Filet z miruny  z kaszą bulgur z warzywami (zawiera: ryba, jaja,  pszenica, marchew, seler, pietruszka) 130g/70g

 

Surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką (zawiera: marchew, biała kapusta, jabłko, cebula, oliwa) 70 g/20 g

 Woda z pomarańczą 250 ml/20g

Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: woda, seler, koper,  pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemianki, ogórki kiszone) 250 ml/ 150g

 

Jogurt z granola-wyrób własny (zawiera:  mleko, owies, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, cynamon, jabłko, banan, suszona żurawina,  oliwa) 150g/40 g  

 

04-12

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) pieczony udziec z indyka- wyrób własny 30g, mus porzeczkowy (zawiera: czarna porzeczka) 20g twarożek chrzanowy  (zawiera: mleko, chrzan) 20 g, pomidor 20 g, ogórek kiszony 20 g, rukola 5 g,  papryka 20g, gruszka 30g,  Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Łazanki z pieczarkami (zawiera: pszenica, kapusta kiszona, czosnek, pieczarki, cebula) 180 g/ 130 g

 

Surówka z marchewki, jabłka (zawiera: marchew, jabłka, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika) 70g/40 g

Woda 250 ml

Zupa krupnik  (zawiera: woda, jęczmień, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek,  natka) 250 ml/150 g

 

Drożdżowe ludziki  Mannala (zawiera: pszenica, drożdże, jaja, mleko, kakao, cukier) 1 szt,  pomarańcz 40 g

 

05-12

Piątek MIKOŁAJKI

 

Pieczywo mieszane  60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasta z wędzonej makreli (zawiera: ryba, koper)  35 g papryka 20 g, pomarańcz 30g, rzodkiewka 20 g, sałata  10 g  

Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml

Pizza z warzywami (zawiera: papryka, kukurydza, zioła prowansalskie, bazylia pomidory, mleko, cebula, pszenica, drożdże)  150g/60g

 

Kalarepa w kawałkach 80g

Napar malinowo cytrynowy (zawiera: woda, cytryna, malina) 250 ml/30 g

 

Zupa pomidorowa z makaronem risini (zawiera: woda, pomidor, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek,  natka, pszenica) 250 ml/150 g

 

Mikołajowa pianka z owocami (zawiera: mleko kokosowe, maliny, truskawki, żelatyna) 150 g/40 g

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.