Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 08-12-2025 do 12-12-2025
|
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
|
08-12 poniedziałek
|
Owsianka z granolą na mleku (zawiera: owies, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, cynamon, jabłko, banan, suszona żurawina, oliwa, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z białej fasoli 20 g/10 g (zawiera: fasola biała, cebula, jabłko), papryka mix 20 g, pomidor 20 g, marchew 20 g, Sałata 10 g Herbata malinowa (zawiera: malina, woda250 ml |
Makaron spaghetti sosem dyniowo-porowym z parmezanem i bazylią (zawiera: pszenica, mleko, dynia, por, seler, cebula, czosnek) 220 g
Surówka z kalarepki, rzodkiewki i koperku z jogurtem (zawiera: kalarepa, koper, rzodkiewka, mleko, przyprawy) 70 g Woda z cytryną 250 ml/ 30 g |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami (zawiera: woda, kalafior, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, ziemniaki, czosnek) 250 ml/150 g
Owoce pod kruszonką 150 g/60g (zawiera: pszenica, mleko, cukier, jabłka, gruszki, żurawina-wyrób własnej produkcji)
|
|
09-12 Wtorek Wycieczka
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Jaja w plasterkach 30g (zawiera: jaja) pomidory 20 g, jabłko 40g, szczypiorek 20 g, roszponka 10 g, rzodkiewka 10 g Herbata czarna z cytryna i imbirem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Zapiekanka ala gołąbki (zawiera: ryż, mięso z indyka, cebula, czosnek, pomidory, kapusta biała, pomidory) 130g/60g Sałata lodowa z papryką, kukurydzą i sosem winegret (zawiera: sałata lodowa, papryka, kukurydza, miód, oliwa cytryna, przyprawy) 250 ml Woda 250 ml |
Zupa koperkowa lanymi kluskami (zawiera: woda seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, koper, pszenica, jaja) 250 ml/180g Koktajl kokosowy z wiśniami, gruszką i płatkami migdałowymi (zawiera: napój kokosowy, wiśnia, gruszka, siemię lniane, płatki gryczane, płatki migdałowe) 150g/50g |
|
10-12 Środa
|
Płatki ryżowe na mleku (zawiera: ryż, mleko) 250 ml, Pieczywo żytnie 50 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) twarożek zielony z ziołami 20 g, (zawiera: mleko, bazylia, natka, koper), pomidor 20 g, papryka 20 g marchew 20g, rukola10 g Herbata rumiankowa (zawiera: rumianek) 250 ml |
Pulpet w sosie własnym z kaszą pęczak (zawiera: mięso z indyka, jęczmień, przyprawy, cebula) 180g/150g/50 ml
Ogórek kiszony w kawałkach 70g Napar z cytryny 250 ml/30 g |
Krem z pietruszki z komosą ryżową (zawiera: woda, pietruszka, natka, seler, czosnek, cebula, marchew, koper, komosa, ogórek zielony) 250 ml/150g Kasza jaglana z cytrusami (zawiera: proso, mleko, orzechy nerkowca, mandarynki, pomarańcza)150 g/70g |
|
11-12 Czwartek Szwedzki stół
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) Filet z indyka w ziołach na parze (zawiera: mięso z indyka, przyprawy) 20g Humus z pomidorami (zawiera: ciecierzyca, sezam, pomidory) 20g ser mozzarela kulki (zawiera: mleko) 20 g, pomidor 20 g, ogórek kiszony 20 g, sałata 5 g, papryka 20g, pomarańcz 40 g, Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml |
Naleśniki pełnoziarniste z serem twarogowym i polewą truskawkową (zawiera: pszenica, mleko, truskawki) 180 g/50 ml
Brukselka na ciepło z masłem 70 g (zawiera; brukselka, mleko)
Woda 250 ml |
Zupa z zielona soczewicą z ziemniaki (zawiera: woda, soczewica zielona, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, ziemniaki) 250 ml/180g
Pasta z wędzonego tofu z chlebem chrupkim (zawiera: soja, ogórek zielony, gorczyca, żyto, olej, dynia, żyto) 1 szt/ 20 g
|
|
12-12 Piątek |
Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) jajecznica ze szczypiorkiem na maśle 20g (zawiera: jaja, szczypior, mleko), Pomidor 30 g, papryka 20 g, rzodkiewka 40 g rukola 10 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Filet z miruny z ziemniakami z koperkiem (zawiera: ryba, pszenica, jaja, ziemniaki, koper) 130g/60g Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem 70g (zawiera: kapusta, marchew, koper, oliwa, przyprawy) Lemoniada z maliną i imbirem 250 ml/ 40g |
Zupa jarzynowa z makaronem (zawiera: woda, seler, kalafior, brukselka, kalarepka, pietruszka, marchew, cebula, czosnek, por, natka, pszenica) 250ml/150g
Owocowy talerz (zawiera: banan, gruszka, kaki) 100 g |
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |
|||



