Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 20-01-2025 do 24-01-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

20-01

Poniedziałek

 

Kasza manna na mleku (zawiera: mleko, pszenica) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto)  Pasta z białej fasoli – wyrób własny 20 g (zawiera: biała fasola), marchew 20 g,  papryka mix  25 g,  ogórek kiszony 25 g, roszponka 10 g Herbata ziołowa (zawiera: mięta) 250 ml

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem (zawiera: pszenica, szpinak, cebula, czosnek, por, mleko, przyprawy)220g/120g

Marchewka z sezam (zawiera: marchew, sezam, pomarańcz) 80g/20g

 

Woda z cytryną 250 ml/ 20 g

Kapuśniak z ziemniakami (zawiera: seler, koper,  pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, kapusta włoska, ziemniaki) 250 ml/ 180g

 

Kisiel porzeczkowy z siemieniem lnianym (zawiera:, czarna porzeczka, siemię lniane, skrobia ziemniaczana) 60g

 

21-01

Wtorek

 

Pieczywo wieloziarniste  60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, mleko) Pasta z makreli – wyrób własny  (zawiera: ryba) 35 g papryka 20 g, jabłko  50g, ogórek kiszony 20 g, roszponka 10 g  

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Musaka w sosie pomidorowym pod beszamelem (zawiera: cebula, mięso z indyka, bakłażan, cukinia, ziemniaki, czosnek, mleko, pomidory, przyprawy) 220g/150 g

Sałata lodowa z koperkiem z sosem winegret (zawiera: sałata, koper, rzodkiewka olej, miód, cytryna,   80g/10g

Napar pomarańczowy w imbirem( zawiera: pomarańcze, imbir) 250 ml/30 g

Zupa jarzynowa  (zawiera: cebula, por, czosnek, natka, marchew, seler, pietruszka, groszek, kalafior, brokuł, ziemniaki)   250ml/150g

 

Serek waniliowy z kaki (zawiera: kaki, mleko) 150g

 

22-01

Środa

 

Płatki żytnie na mleku (zawiera: mleko, żyto) 250 ml Chleb graham 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, pszenica)  jajko w plasterkach 20 g (zawiera: jajko), gruszka 50 g,  papryka mix  25 g, rzodkiewka 15 g, roszponka 10 g Herbata rumiankowa 250 ml

Potrawka z kurczaka z ryżem (zawiera: ryż, mięso i drobiowe, seler, pietruszka, marchew, natka, cebula, czosnek, seler naciowy )180g/50 ml

 

Surówka z buraczków, sera fety i rukoli 80g

 

Woda 250 ml

Rosół z makaronem (zawiera: seler, pszenica, koper,  pietruszka, por, natka, czosnek, mięso z drobiowe, cebula, marchew, natka) 250 ml/ 150g

 

Talerz owocowo- warzywny (zawiera: pomarańcze, gruszka, rzodkiewka ) 100g

 

23-01

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Chleb tygrysi i  żytni 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ), Pierś z indyka na parze – wyrób własny (zawiera: mięso z indyka, przyprawy) 20 g, dżem porzeczkowy – wyrób własny 20g (czarna porzeczka) pasta marchewkowa- wyrób własny (zawiera: marchew, mleko) 20 g, burak 20 g, kiełki 5 g,  papryka 20g, jabłko 30 g,  Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Fasolka przedszkolaka z ziemniakami (zawiera: ziemniaki, seler, fasola biała jaś, marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula, czosnek) 180g/50 ml

 

Brokuły na parze 80 g

 

Napar cytrynowy z imbirem i żurawiną 250 ml/ 30 g

Zupa koperkowa z zacierką (zawiera: koper, , marchew, pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, natka,) 250 ml/160 g

 

Chia na mleku kokosowym z musem malinowym 150 g/50 g (zawiera: nasiona chia, maliny , mleko kokosowe)

 

24-01

Piątek

 

Bułka grahamka 50 g z masłem 8g   (zawiera : pszenica, mleko) Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem   (zawiera : jaja, szczypior, mleko) 35 g, papryka 25 g,  rukola 10 g pomidor 25 g, marchew 20 g

 

Kawa z mlekiem (mleko) 250 ml

Pulpety rybne w sosie koperkowym z kasza kuskus (zawiera: ryba miruna, seler, koper, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, pszenica) 130 g/ 70 g

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka  80g/ 30 g (kapusta kiszona, marchew, jabłko, natka, olej)

Napar szarlotkowy (zawiera: jabłka, goździki imbir, cynamon, miód) 250 ml/20g

Zupa krem z pietruszki i gruszki (zawiera: marchew, pietruszka, por, seler,  cebula, koper, czosnek,  natka, gruszka, mleko) 250 ml/150 g/20g

 

Chlebek bananowy – wyrób własny (zawiera: banany mleko, jaja, pszenica) 1 szt  mandarynka 60 g

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.