Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 24-11-2025 do 28-11-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

24-11

Poniedziałek

 

Płatki owsiane na mleku  (zawiera: owies,  mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta twarogowa z tuńczykiem (zawiera: mleko, tuńczyk) 20 g pomidor 20 g, jabłko 30 g, ogórek kiszony 20 g,  sałata lodowa 10 g,  Herbata ziołowa (zawiera: woda, melisa, mięta) 250 ml

Spaghetti pełnoziarniste z zielonym pesto, ser correggio   (zawiera: pszenica, mleko,  bazylia, oliwa z oliwek, słonecznik) 220 g

Mix sałat z marchewką, ogórkiem zielonym i kukurydzą i oliwa z oliwek 70 g

Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 30 g (zawiera: woda, cytryna, imbir)

Zupa krem z pieczonej papryki z pestkami prażonej dyni  (zawiera: woda, papryka, seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por,  pestki dyni) 250 ml/180g

 

Owocowy talerz 100 g (zawiera: gruszka, mandarynka, ananas)

 

25-11

Wtorek

 

Pieczywo mieszane  50 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) mix serów 30g (zawiera: mleko) papryka 20 g, marchew  20g, ogórek zielony 20 g, sałata rzymska 10 g, Marchew10 g, rodzynki 3 g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem  (zawiera: ziemniaki, mleko, cebula) 180g/150g

 

Ogórek kiszony w kawałkach 70 g

Kompot porzeczkowy 250 ml /40 g

Barszcz czerwony z jajkiem  (zawiera: woda,  buraki, marchew, seler, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, jaja) 250 ml/180g

Koktajl bananowo truskawkowy na maślance z siemieniem lnianym 150 g/60 g (zawiera: mleko, banan, truskawki)

 

26-11

Środa

 

Kasza manna z kokosem  na mleku  (zawiera: pszenica, mleko, wiórki kokosowe) 250 ml /20g Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: żyto, mleko) 20 g, Pasta jajeczna ze szczypiorkiem  (zawiera: jaja, mleko, szczypior ) ogórek zielony 20 g, pomidor  20 g,  sałata lodowa  5 g

Herbata czarna z imbirem i cytryną (zawiera: herbata czarna, cytryna, imbir) 250 ml /20 g

Potrawka z kurczaka z ryżem (zawiera: gryka, marchew, seler, pietruszka, por,  cebula, czosnek, koper, mięso z indyka) 180g/150g/50 ml

Buraczki czerwone z cebula i jabłkiem (zawiera: buraki, cebula, jabłka )  70 g/20 g

 

Napar pomarańczowy 250 ml/20 g (zawiera: woda, pomarańcz)

Rosół z makaronem (zawiera: woda, mięso z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, koper, czosnek, natka, lubczyk, pszenica) 250 ml/150 g

 

Budyń czekoladowy z musem z czarnej porzeczki (zawiera: mleko, kakao, skrobia ziemniaczana, pszenica, czarna porzeczka) 150 g/40 g

 

 

27-11

 Czwartek

Szwedzki stół

 

Chleb tygrysi 50 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica ) Filet z indyka na parze 20g Humus z paprykowy  wyrób własny (zawiera: mięso z indyka, przyprawy ) 20 g, jajko w plasterkach  20 g  (zawiera: jaja) pomidor 20 g, rzodkiewka 20 g, roszponka 5 g,  papryka 20g, kaki  50 g,

Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Pampuchy z musem malinowym (zawiera: pszenica,  mleko, jaja, maliny, drożdże) 180 g/  50 ml

 

Surówka z kalarepki, rzodkiewki i koperku z jogurtem (zawiera: kalarepa, koper, rzodkiewka, mleko, przyprawy) 70 g

Woda 250 ml

Kapuśniak  z kiszonej kapusty (zawiera: woda, kapusta kiszona,  seler, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, natka, koper, ziemniaki) 250 ml/180g

Kolorowa kasza kuskus z warzywami (zawiera: pszenica, papryka czerwona, zielona, kukurydza, ogórek kiszony, koper, natka, mięta, oliwa z oliwek)30 g

 

28-11

Piątek

Pieczywo mieszane 50 g z masłem 8g   (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasztet z czerwonej soczewicy  – wyrób własny 30 g (zawiera: soczewica, cebula, czosnek, marchew)  Pomidor 20 g, papryka 20 g, ogórek kiszony 20 g  sałata 10 g, orzechy 3 g  Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Nugetsy z miruny z ziemniakami i koperkiem (zawiera: ryba, pszenica, ziemniaki z wody, koper) 130g/70g

Surówka z kapusty pekińskiej  70 g (zawiera: kapusta pekińska, marchew, jabłko, oliwa) Napar cytrynowy z imbirem 250 ml/ 20 g (zawiera: cytryna, imbir)

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem  z makaronem ryżowym (zawiera: woda, zielony groszek, seler, pietruszka, marchew,  cebula, czosnek,  por, natka, mleko) 250ml/150g

 

Smoothie żółte (zawiera: mango, pomarańcz, melon) 150 g

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.