Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 12-05-2025 do 16-05-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

12-05

Poniedziałek

 

Płatki gryczane na mleku  (zawiera: mleko, gryka) 250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto) Twarożek z ziołami – wyrób własny (zawiera: mleko, natka pietruszki, koper, szczypior)20 g, papryka 20 g,  ogórek zielony 25 g, sałata lodowa 10 g, pomarańcz 30 g,

Herbata  rumiankowa 250 ml

Makaron pełnoziarnisty ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi w sosie kremowym z parmezanem (zawiera: pszenica, mleko, cebula, czosnek, szparagi, pomidorki koktajlowe, oliwa, pieprz, sól) 180g/50 ml/100g

 

Sałatka z sałaty lodowej (zawiera: sałata, papryka, kukurydza, cebula, oliwa z oliwek) 70 g

Woda  z cytryną  250 ml/ 20g

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i ziemniakami (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki, żółta fasola szparagowa) 250 ml/ 150g

 

 

Koktajl bananowo truskawkowy – wyrób własny (zawiera: truskawki, banan, mleko, napój kokosowy) 150 g/50 g

 

13-05

Wtorek

 

Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, słonecznik, mleko) Pasta łososiowa – wyrób własny 35g   (zawiera: mleko, łosoś), pomidor 20g, papryka żółta 25 g,  roszponka10g, marchewka 20g

 

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Gołąbki bez zawijania z indykiem z ziemniakami (zawiera: ziemniaki,  cebula, czosnek, marchew, pietruszka por, mięso z indyka, seler, młoda kapusta, ziemniaki)  220 g

 

Ogórek kiszony w kawałkach 70 g

 

Woda 250 ml

Zupa krem z kalafiora  z płatkami migdałowymi (zawiera: czosnek, natka, por, marchew, seler, pietruszka, kalafior, płatki migdałowe) 250 ml/150 g

 

Owocowy talerz – borówka, jabłko, ananas 100 g

 

 

14-05

Środa

 

Płatki jaglane  na mleku  (zawiera: mleko, proso) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto) jajko w kawałach 20 g (zawiera: jaja), marchew 20 g,  papryka mix 15 g,  ogórek zielony 20 g, kiełki 2 g, nasiona dyni 2 g Napar herbaciany  250 ml/20 g (zawiera: mięta, szałwia, maliny)

Kotlet z fileta z kurczaka w ziołach z pieczonymi warzywami  (zawiera: mięso z kurczaka, cebula, czosnek, seler, marchew, dynia, ziemniaki, zioła ) 130g/60g

 

Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym  70g (zawiera: mleko, czosnek, kapusta pekińska)

Napar żurawinowy  (zawiera: żurawina)  250 ml/30 g

Zupa szpinakowa z ryżem (zawiera: seler, koper, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew,  ryż , szpinak) 250ml /150g

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 1 kawałek (zawiera: drożdże, pszenica, rabarbar, cukier, jaja, mleko)/ gruszka  w kawałkach 50 g

 

15-05

 Czwartek

 

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) Pieczony filet indyczy wyrób własny 20 g (zawiera: filet z indyka, sól, pieprz, papryka) ser mozzarella w kulkach (zawiera: mleko) 20 g Humus marchewkowy 20 g (zawiera: ciecierzyca, marchew), papryka mix 20 g, pomidory, 20 g, rzodkiewka 10 g, roszponka 10 g, jabłko 20 g

Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao)

Naleśniki z białym serem z musem malinowym 180g/50g (zawiera: mleko, pszenica, jaja, cukier, maliny)

 

Ogórek zielony w kawałkach 70 g

 

Woda  250 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami i młodą kapustą  (zawiera: cebula, por, brokuł, marchew, seler, pietruszka, koperek, mleko, fasola, kapusta)   250ml/150g

 

Gucamole z chrupkim chlebkiem – 1 szt/20g (zawiera: awokado, pomidor, cebula, cytryna, cebula, pszenica)  mango 30 g

 

16-05

Piątek

 

Bułka grahamka 60 g z masłem 8g zawiera: (zawiera: pszenica, mleko) pasta jajeczna z awokado  35g   (zawiera: jaja, awokado), pomidor 20g, ogórek zielony 25 g,  roszponka  10g, gruszka 50g

 

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Kotlety rybne  z   ziemniakami z wody z koperkiem   (zawiera: ryba miruna, jaja, pszenica, ziemniaki, koper) 130g/70g

Buraczki z serem feta, rukola, ogórek kiszony 70g (zawiera: ogórek kiszony, buraczki, mleko, olej lniany)

 

Kompot rabarbarowo-truskawkowy 250 ml/20g (zawiera: rabarbar, truskawki)

Zupa pomidorowa z ryżem (zawiera: pietruszka, por, seler,   cebula, czosnek,  marchew, pomidory, ryż) 250 ml/150 g

 

 

Chia tiramisu z kakao na jogurcie 150 g/50 g (zawiera: pszenica, mleko, kakao, kawa inka) borówki 30 g

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.

  1.