Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek  od 15-09-2025 do 19-09-2025

 

Data

Śniadanie

II Danie

Zupa + podwieczorek

 

15-09

poniedziałek

 

Płatki owsiane na mleku (zawiera: mleko, owies) 250 ml, chleb żytni 30 g z masłem 4 g (zawiera: mleko, żyto) Pasta z sera feta i twarożku z pomidorami suszonymi (zawiera: suszone  pomidory, mleko) 15 g, papryka 20 g, ogórek zielony w słupkach 20 g, jabłko 10 g, gruszka10 g, orzech włoski 5 g sałata roszponka 5g Herbata ziołowa (zawiera: mięta, rumianek, woda) 250 ml

Leczo wielowarzywne z ryżem  (zawiera: ryż,  bakłażan, cukinia,  papryka, pomidory, marchew, cebula, przyprawy) 180 g/120g

Różyczki kalafiora na parze 70g

 

Woda z cytryną 250 ml/ 30 g

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (zawiera: seler, marchew, pietruszka, koper, por, cebula, seler naciowy, natka,  szczaw, jajko, ziemniaki  przyprawy) 250 ml/ 150 g

 

Koktajl owocowy na kefirze  z malinami i płatkami jaglanymi 150 g/50g (zawiera: mleko, proso, maliny)

 

16-09

Wtorek

 

Chleb wieloziarnisty, chleb żytni 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, słonecznik) Pasta z makreli 25 g (zawiera: ryba) pomidor 20 g, ogórek 20g, rukola 2 g, maliny 30 g

Kawa z mlekiem (zwiera: mleko, kawa) 250 ml

Naleśniki ze szpinakiem (zawiera: mleko, pszenica, jaja, szpinak 130 g/60g

Surówka z  marchewki i chrzanu 70g (zawiera: marchewka, chrzan, mleko)

Lemoniada owocowa 250 ml/ 30 g (zawiera: pomarańcz, cytryna)

Rosolnik z makaronem ryżowym (zawiera: pietruszka, por, seler, mięso z kurczaka, cebula, przyprawy, natka, ryż) 250 ml/150 g

Deser kokosowy z ricottą i mango z płatkami migdałowymi 150 g/50g (Zawiera: mleko, mango, mleko kokosowe, płatki migdałowe)

 

17-09

Środa

 

Kasza manna z rodzynkami na mleku (zawiera: pszenica, mleko) 250 ml, Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Jaja w plasterkach  20 g (zawiera: jaja) banan 20 g, papryka mix 20 g, rzodkiewka 10 g, roszponka 10 g Herbata z melisy (zawiera: melisa, woda)

Pulpet z  kaszą gryczaną (zawiera: mięso z indyka, marchew, seler, pietruszka, koper, natka, gryka) 130 g/60 g

Surówka z buraczka (zawiera: buraczki, olej lniany cebula, jabłko, natka) 70 g/10 g

Woda z miętą 250 ml

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, koper, marchew, zielony groszek, mleko, ziemniaki,  przyprawy) 250 ml/150 g

 

Śliwki pod kruszonką kokosowa 150 g/70g (zawiera: śliwki, pszenica, cukier, olej kokosowy)

 

18-09

 Czwartek

 

Chleb tygrysi 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, pszenica), pieczeń rzymska  20g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy), ser mozzarella kulki 20g (zawiera: mleko), pasta z zielonego groszku  20g (zawiera: groszek, cebula, czosnek) pomidor 20g, rzodkiewka 20g, sałata roszponka 5g, gruszka 20 g Kakao z mlekiem (zawiera: mleko, kakao) 250 ml

Makaron z białym serem z sosem truskawkowym (zawiera: pszenica,  mleko, truskawki) 180g/50 ml/60 g

 

Ogórek zielony, papryka w kawałkach  70 g

 

Woda 250 ml

 

Zupa jarzynowa z rybą z batatami (zawiera: seler, marchew, pietruszka, koper, cebula, bataty, kalafior, ryba, natka, przyprawy, por) 250 ml/150 g

 

Pasta z białej fasoli z pieczywem żytnim 1 szt/ 20g (zawiera: biała fasola, jabłko, cebula, pszenica)   jabłko 20 g

 

19-09

Piątek

Chleb żytni 60 g z masłem 8g (zawiera: żyto, mleko) Pasztet z cukinii 20g (zawiera: cukinia, marchew, seler, cebula) pomidor 20g, roszponka 2 g, ogórek zielony 20 g, marchew 10 g

 

Kawa z mlekiem (zawiera: kawa, mleko) –250 ml

Ryba miruna w ziołach z ziemniakami (zawiera: ryba, przyprawy, przyprawy, ziemniaki) 130g/60g

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret),  70g/5g (zawiera: kapusta, ogórek, marchew, pomidor cytryna, oliwa, miód)

 

Woda 250 ml

Zupa krem z dyni i marchewki z prażonym słonecznikiem (zawiera: seler, dynia, pietruszka, marchew, cebula, por, natka, przyprawy, nasiona słonecznika) 250 ml/150 g

 

Owocowy talerz 100 g (zawiera: śliwki żółte, arbuz, kiwi)

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.