Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 12-05-2025 do 16-05-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
12-05 Poniedziałek
|
Płatki gryczane na mleku (zawiera: mleko, gryka) 250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Twarożek z ziołami – wyrób własny (zawiera: mleko, natka pietruszki, koper, szczypior)20 g, papryka 20 g, ogórek zielony 25 g, sałata lodowa 10 g, pomarańcz 30 g, Herbata rumiankowa 250 ml |
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi w sosie kremowym z parmezanem (zawiera: pszenica, mleko, cebula, czosnek, szparagi, pomidorki koktajlowe, oliwa, pieprz, sól) 180g/50 ml/100g
Sałatka z sałaty lodowej (zawiera: sałata, papryka, kukurydza, cebula, oliwa z oliwek) 70 g Woda z cytryną 250 ml/ 20g |
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i ziemniakami (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki, żółta fasola szparagowa) 250 ml/ 150g
Koktajl bananowo truskawkowy – wyrób własny (zawiera: truskawki, banan, mleko, napój kokosowy) 150 g/50 g |
13-05 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, słonecznik, mleko) Pasta łososiowa – wyrób własny 35g (zawiera: mleko, łosoś), pomidor 20g, papryka żółta 25 g, roszponka10g, marchewka 20g
Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Gołąbki bez zawijania z indykiem z ziemniakami (zawiera: ziemniaki, cebula, czosnek, marchew, pietruszka por, mięso z indyka, seler, młoda kapusta, ziemniaki) 220 g
Ogórek kiszony w kawałkach 70 g
Woda 250 ml |
Zupa krem z kalafiora z płatkami migdałowymi (zawiera: czosnek, natka, por, marchew, seler, pietruszka, kalafior, płatki migdałowe) 250 ml/150 g
Owocowy talerz – borówka, jabłko, ananas 100 g
|
14-05 Środa
|
Płatki jaglane na mleku (zawiera: mleko, proso) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) jajko w kawałach 20 g (zawiera: jaja), marchew 20 g, papryka mix 15 g, ogórek zielony 20 g, kiełki 2 g, nasiona dyni 2 g Napar herbaciany 250 ml/20 g (zawiera: mięta, szałwia, maliny) |
Kotlet z fileta z kurczaka w ziołach z pieczonymi warzywami (zawiera: mięso z kurczaka, cebula, czosnek, seler, marchew, dynia, ziemniaki, zioła ) 130g/60g
Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym 70g (zawiera: mleko, czosnek, kapusta pekińska) Napar żurawinowy (zawiera: żurawina) 250 ml/30 g |
Zupa szpinakowa z ryżem (zawiera: seler, koper, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ryż , szpinak) 250ml /150g
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 1 kawałek (zawiera: drożdże, pszenica, rabarbar, cukier, jaja, mleko)/ gruszka w kawałkach 50 g |
15-05 Czwartek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) Pieczony filet indyczy wyrób własny 20 g (zawiera: filet z indyka, sól, pieprz, papryka) ser mozzarella w kulkach (zawiera: mleko) 20 g Humus marchewkowy 20 g (zawiera: ciecierzyca, marchew), papryka mix 20 g, pomidory, 20 g, rzodkiewka 10 g, roszponka 10 g, jabłko 20 g Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao) |
Naleśniki z białym serem z musem malinowym 180g/50g (zawiera: mleko, pszenica, jaja, cukier, maliny)
Ogórek zielony w kawałkach 70 g
Woda 250 ml |
Barszcz ukraiński z ziemniakami i młodą kapustą (zawiera: cebula, por, brokuł, marchew, seler, pietruszka, koperek, mleko, fasola, kapusta) 250ml/150g
Gucamole z chrupkim chlebkiem – 1 szt/20g (zawiera: awokado, pomidor, cebula, cytryna, cebula, pszenica) mango 30 g |
16-05 Piątek
|
Bułka grahamka 60 g z masłem 8g zawiera: (zawiera: pszenica, mleko) pasta jajeczna z awokado 35g (zawiera: jaja, awokado), pomidor 20g, ogórek zielony 25 g, roszponka 10g, gruszka 50g
Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml |
Kotlety rybne z ziemniakami z wody z koperkiem (zawiera: ryba miruna, jaja, pszenica, ziemniaki, koper) 130g/70g Buraczki z serem feta, rukola, ogórek kiszony 70g (zawiera: ogórek kiszony, buraczki, mleko, olej lniany)
Kompot rabarbarowo-truskawkowy 250 ml/20g (zawiera: rabarbar, truskawki) |
Zupa pomidorowa z ryżem (zawiera: pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, marchew, pomidory, ryż) 250 ml/150 g
Chia tiramisu z kakao na jogurcie 150 g/50 g (zawiera: pszenica, mleko, kakao, kawa inka) borówki 30 g
|
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |