Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 21-07-2025 do 25-07-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
21-07 Poniedziałek
|
Kasza manna na mleku (zawiera: mleko, pszenica) 250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) serek śmietankowy z chrzanem– 20 g (zawiera: mleko, chrzan), Ogórek zielony 20 g, pomidor 20 g, sałata 10 g, jabłko 20 g, Herbata rumiankowa wyrób własny (zawiera: rumianek) 250 ml |
Spaghetti z zielonym pesto (zawiera: pszenica, mleko, bazylia, słonecznik, oliwa z oliwek) 220 g
Sałata zielona z marchewką, rzodkiewką i sosem winegret 70 g/10 g (zawiera: sałata, koper, olej, cytryna, miód)
Woda 250 ml |
Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty ziemiakami (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, koper czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g
Koktajl owocowy na jogurcie 150 g/70 g (zawiera: mleko, truskawki, borówki, banan) |
22-07 Wtorek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Pasta tuńczykowa z jajkiem i szczypiorkiem 35g (zawiera: jaja, ryba, szczypior), pomidory 20g, papryka mix 20 g, roszponka 10g, gruszka 20g, pestki dyni 2 g Kawa na mleku (zawiera: mleko, kawa ) 250 ml |
Kaszotto z kaszy gryczanej ze szpinakiem i kurczakiem i papryką czerwoną – wyrób własny (zawiera: gryka, szpinak baby, papryka, mięso z kurczaka, natka, cebula, czosnek) 180 g
Surówka z marchewki 70 g/10 g ( zawiera: marchew, jabłko, rodzynki, olej lniany) Lemoniada z cytrynowa (zawiera: cytryna, woda) 250 ml/20 g |
Zupa pomidorowa z makaronem świderki (zawiera: pomidory, seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, pszenica) 250 ml/ 170g
Serek waniliowy z czarną poprzeczką 150 g/50 g (zawiera: mleko, cukier waniliowy, czarna porzeczka) |
23-07 Środa
|
Chleb żytni 60 g z masłem 8g (zawiera: mleko, żyto) ser mozzarella 30 g (zawiera: mleko) ogórek zielony 20 g, rzodkiewka 20 g, pomidor 20 g, rukola 5 g bazylia 5 g, Czarna herbata z cytryną i miodem (zawiera: czarna herbata, miód, cytryna) 250 ml /30 g |
Placki z ziemniaka i cukinii z sosem czosnkowo jogurtowym (zawiera: ziemniaki, cukinia, jaja, pszenica, mleko, cebula, czosnek) 180g/50ml
Sałatka z ogórka kiszonego i świeżego z oliwką, natka, szczypiorek, cebula czerwona 70 g
Woda 250 ml (zawiera: woda) |
Zupa meksykańska z czerwoną fasolą (zawiera: pomidory, fasola, cebula, czosnek, batat, kukurydza, seler, marchew, pietruszka) 250 ml/160 g
Smoothie zielone – wyrób własny 150 g/70 g (zawiera: szpinak, awokado, jabłko, cytryna, ogórek zielony) |
24-07 Czwartek Szwedzki stół |
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) pasztet drobiowy wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z indyka i kurczaka, przyprawy, jaja, cebula, czosnek, pszenica) jaja w plasterkach 20 g (zawiera: mleko) pasta z zielonego bobu 20 g (zawiera: bób, czosnek oliwa,) borówki 20 g, ogórek zielony 20 g, papryka mix 20 g, mix sałat 10 g, Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao) |
Naleśniki z jabłkami i sosem cynamonowym (zawiera: pszenica, mleko, jaja, jabłka, cukier waniliowy, cynamon) 220g /50 ml
Surówka wielowarzywna z warzyw korzennych (zawiera: marchew, biała kapusta, cebula czerwona, seler, pietruszka, oliwa z oliwek) 70 g
Woda z cytryną i maliną, miętą 250 ml/ 50 g |
Zupa krem z pieczonej papryki z prażonymi pestkami dyni (zawiera: papryka, marchew, seler, pietruszka, por, batat) 250 ml/160g
Sałatka z kaszy kuskus z warzywami i serem feta 30 g (zawiera: pszenica, papryka, ogórek zielony, pomidor, oliwki, mleko , natka) |
25-07 Piątek
|
Płatki owsiane na mleku (zawiera: mleko, owies) 250 ml Pieczywo mieszane 30 g z masłem 4 g (zawiera: pszenica, mleko) pasta twarogowa z ziołami 20g (zawiera: mleko, bazylia, natka, koper), pomidory 20g, ogórek zielony 25 g, roszponka 10g, Herbata miętowa (zawiera: mięta) 250 ml
|
Pulpety rybne w sosie koperkowym ziemniakami i koperkiem (zawiera: ryba, koper, pszenica, seler, ziemniaki) 130g/70g
Kapusta pekińska z kukurydzą papryką, , koperkiem sosem winegret 70 g (zawiera: ogórek, rzodkiewka, oliwa, cytryna, miód, koper) Woda 250 ml |
Zupa krupnik (zawiera: seler, por, pietruszka, marchewka, natka, koper, czosnek, cebula, ziemniaki, jęczmień) 250ml /150g,
Mix owoców i warzyw (zawiera: arbuz, brzoskwinie, kalarepka) 150 g/100g |
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |