Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 02-06-2025 do 06-06-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

02-06

Poniedziałek

 

Mleko z płatkami jaglanymi (zawiera: Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto) jajko w plasterkach (zawiera: jaja) papryka mix 20 g,  ogórek zielony  20 g, sałata roszponka 10 g,  gruszka 30 g,

Herbata rumiankowa 250 ml

Gulasz z indyka z warzywami korzenny z kaszą gryczaną (zawiera: seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki, gryka) 130g/60g/50 ml

 

Surówka z białek kapusty z marchewką, jabłko z jogurtem i koperkiem 70 g/10 g (zawiera: mleko, marchew, kapusta, koper)

Napar pomarańczowy z malinami  250 ml/30 g

Zupa krem brokułowy z prażonymi pestkami słonecznika (zawiera: brokuły, ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka, seler, pietruszka, słonecznik)250 ml/180 g  

 

Muffinki z czekoladą 1 szt, truskawki  40 g z bitą  śmietaną  – wyrób własny 40 g/20 g  (zawiera: mleko, cukier)

 

 

03-06

Wtorek

 

 

Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (pszenica, żyto, mleko)   Pasta z twarogowa  z chrzanem35g   (zawiera: mleko, chrzan),  Papryka 20g, rzodkiewka 15 g, sałata roszponka 10g,  marchewka 20 g orzechy włoskie 3 g

Kawa z mlekiem (mleko, kawa) 250 ml

Makaron pełnoziarnisty z sosem szparagowo-śmietanowym  (zawiera: pszenica, mleko, szparagi, cebula, czosnek) 220 g/100 g

 

Sałatka z pomidorów  i czerwonej cebuli z oliwą z oliwek 70 g

Napar Cytrynowy  250 ml/ 40g

Barszcz czerwony z  jajkiem  (zawiera: buraczki, cebula, por, marchew, jaja,  seler, pietruszka, koperek, ziemniaki,  czosnek)   250ml/150g

 

Smoothie zielone 150ml/60 g (zawiera: ananas, seler naciowy, szpinak, jabłko)

 

04-06

Środa

 

Owsianka jabłkowa z cynamonem, żurawiną na mleku  (zawiera: mleko, owies , jabłka, żurawina cynamon) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (mleko, żyto,  Pasta makreli z pomidorami i koperkiem  20 g (zawiera: ryba, pomidory, koper), pomarańcze 30 g,  papryka mix 25 g,  ogórek zielony 25 g, sałata lodowa 10 g, 

Napar żurawinowy 250 ml /30 g

Potrawka z piersi kurczaka z ryżem   (zawiera: seler, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, mięso z kurczaka, ryż) 130g/100g

 

Sałata z ogórków kiszonych  z koperkiem i miętą w  80 g

 

Woda 250 ml

Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: ogórek kiszony, ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka, seler, pietruszka , koper, natka)250 ml/160g

 

Kasza manna na mleku roślinnym  z musem malinowym 150 g/ 50 g  (zawiera: napój owsiano, kokosowy, pszenica, maliny)

 

05-06

 Czwartek

 

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (mleko, żyto, pszenica) pieczeń rzymska – wyrób własny  (zawiera: udziec indyczy, cebula, czosnek, przyprawy) 20 g pasta z batatów, papryki i suszonych pomidorów (zawiera: bataty, paprykę, suszone pomidory, cebule, czosnek, przyprawy) 20 g  ser mozzarella w kulkach 20 g (zawiera: mleko), rzodkiewka 20 g, pomidory, 30 g, papryka mix 20 g, kiełki mix 10 g,

Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao)

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta (zawiera: mleko, szpinak, jaja, pszenica) 220 g

 

Sałata rzymską z brzoskwinią i gruszką  z sosem winegret 80 g /10 g

 

Woda 250 ml

Zupa minestore  (zawiera: pomidory, kapusta,   czosnek, natka, koper, por, marchew, seler, pszenica,  ziemniaki) 250 ml/150 g

 

Chleb Leśnego Ludka – wyrób własny 1 szt, pasta awokado i kakao  – wyrób własny 20 g  (zawiera: żyto, pszenica, mleko, awokado, kakao) arbuz  50 g

 

06-06

Piątek

 

Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica,  mleko)   Pasztet z  czerwonej soczewicy 35g   (zawiera: jaja, soczewica, seler, pietruszka ), pomidory 20g, ogórek zielony 25 g,  roszponka  10g, marchew 50g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

Kotlety rybne z warzywami z pieczonymi warzywami (zawiera: ryba, ziemniaki, bataty, jaja, pszenica,)  130g/70g

Kolorowa  sałata z sosem czosnkowym  80 g (zawiera: sałata, mleko, czosnek)

 

Woda 250 ml

Zupa jarzynowa z makaronem ryżowym (zawiera: pietruszka, por, seler,  cebula, czosnek,  marchew, fasola szparagowa, groszek, kalafior, pszenica, mleko) 250 ml/150 g

 

Owocowy talerz  (zawiera: jabłko, borówki, banan) 100g

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.