Jadłospis 23.01.2023-27.01.2023
Data | Śniadanie | Zupa + podwieczorek | Obiad – II danie |
23-01 poniedziałek
|
Płatki jęczmienne na mleku(gryka,mleko) 250 mlpieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (żyto, mleko) Ziołowa pasta twarogowa20g(mleko, zioła prowansalskie), pomidory25g, papryka20 g, sałata lodowa 5 g, marchewka 20g
Herbata malinowa250 ml |
Zupa ziemniaczana z soczewicą zieloną 250 ml (seler, marchew, pietruszka, koper, cebula, por, ziemniaki, soczewica)
Kisiel wiśniowy z siemieniem lnianym i żurawiną 150 ml (wiśnie, żurawina) |
Kaszotto z kaszy gryczanej z cukinią, papryką i brokułem 180 g/50 ml
(kasza gryczana, cukinia, papryka, brokuł, seler, marchew) Sałatka z ogórków kiszonych i czerwonej cebuli60 g Woda z cytryną250ml |
24-01 wtorek |
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (pszenica, żyto, mleko)Jajecznica(jaja)35g
papryka mix 20 g, pomidor 20 g,rukola 2 g, marchewka 20 g Kawa z mlekiem (mleko) 250 ml |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, marchew, pietruszka, cebula, por, natka, ogórek kiszony, ziemniaki) 250ml
Jogurt naturalny z granolą – wyrób własny 150 g (mleko, owies, jęczmień, orzechy laskowe, rodzynki, miód, komosa ryżowa) |
Gulasz z indyka z kaszą pęczak 130g/60g
(jęczmień, seler, marchew, pietruszka)
Surówka z czerwonej kapusty , jabłkiem i jogurtem 60g (mleko) Woda 250 ml |
25-01 Środa
|
Płatki owsiane na mleku(owies,mleko), Pieczywo mieszane 30 g z masłem 4g (pszenica, żyto, mleko) 20gPasta rybna z makreli(makrela)20 gsałata rzymska 5g, marchewka 20 g, pomidor 20 g, ogórek kiszony 20 g
Herbata ziołowa 250 ml |
Zupa pomidorowa z ryżem brązowym(seler, marchew, pietruszka, natka, cebula , por, pomidory, ryż)250 ml
Owocowy talerz150 g ( jabłka, pomarańcze, banan) |
Pulpety z mięsem180 g/ 50 ml (ziemianki, indyk, seler, marchewka)
Kapusta zasmażana z koperkiem70 g Napar z pomarańczy , rozmarynu i imbiru250 ml |
26-01 czwartek
|
Szwedzki Stół : Pieczywo mieszane(żyto, pszenica)60 g z masłem 8 g(mleko)Szynka drobiowa własnej produkcji 20g , miód 20 g(miód),Ser mozarella20 g(mleko),pomidor20 g, papryka 20 g, roszponka3g, marchewka 20 gKakao z mlekiem (mleko) 250 ml | Krem z kalafiorowa z płatkami migdałowymi (seler, koper, marchew, pietruszka, por, kalafior , płatki migdałowe) 250 g
Grzanki z papryką i ziołami (pszenica, mleko, papryka, bazylia, oregano ) |
Makaron z białym serem i polewą truskawkową( pszenica, mleko, truskawki)180g/50 ml
Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią, pomarańczą i jogurtem70 g Woda z cytryną250 ml |
27-01 piątek
|
Pieczywo mieszane z masłem (mleko, pszenica, żyto) 30g/4g Ser żółty 30 g(mleko) , papryka 30 g, roszponka5 g , pomidor 20 g marchewka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem (mleko) 250 ml |
Zupa koperkowa z makaronem(seler, marchew, pietruszka, por, cebula, koper, ziemniaki) 250 g
Kasza kukurydziana na mleku z sosem malinowym150 g(mleko, kukurydza, maliny)
|
Ryba z warzywami z ziemniakami(rybamiruna, seler, marchew, pietruszka) 130 g/ 70 g
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą, marchewką, natką, jabłkiem i oliwą z oliwek 70g Woda z cytryną 250 ml |
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem.Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |