Jadłospis 23.01.2023-27.01.2023

Data Śniadanie Zupa + podwieczorek Obiad – II danie
 

23-01

poniedziałek

 

Płatki jęczmienne na mleku(gryka,mleko) 250 mlpieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (żyto, mleko) Ziołowa pasta twarogowa20g(mleko, zioła prowansalskie), pomidory25g, papryka20 g, sałata lodowa 5 g, marchewka 20g

Herbata malinowa250 ml

Zupa ziemniaczana z soczewicą zieloną 250 ml (seler, marchew, pietruszka, koper, cebula, por, ziemniaki, soczewica)

 

Kisiel wiśniowy z siemieniem lnianym i żurawiną 150 ml (wiśnie,  żurawina)

Kaszotto z kaszy gryczanej z cukinią, papryką i brokułem 180 g/50 ml

(kasza gryczana, cukinia, papryka, brokuł, seler, marchew)

Sałatka z ogórków kiszonych i czerwonej cebuli60 g

Woda z  cytryną250ml

 

24-01

wtorek

Pieczywo mieszane 60 g z masłem  8g (pszenica, żyto, mleko)Jajecznica(jaja)35g

papryka mix 20 g, pomidor 20 g,rukola 2 g, marchewka 20 g

Kawa z mlekiem (mleko) 250 ml

Zupa ogórkowa  z ziemniakami (seler, marchew, pietruszka, cebula,  por, natka, ogórek kiszony, ziemniaki) 250ml

Jogurt naturalny  z granolą – wyrób własny   150 g (mleko, owies, jęczmień, orzechy laskowe, rodzynki, miód, komosa ryżowa)

Gulasz z indyka  z kaszą pęczak 130g/60g

(jęczmień, seler, marchew, pietruszka)

 

Surówka  z czerwonej kapusty  , jabłkiem i jogurtem 60g (mleko)

Woda 250 ml

 

25-01

Środa

 

Płatki owsiane na mleku(owies,mleko),  Pieczywo mieszane 30 g z masłem 4g (pszenica, żyto, mleko) 20gPasta rybna z makreli(makrela)20 gsałata rzymska 5g, marchewka 20 g, pomidor 20 g, ogórek kiszony 20 g

Herbata ziołowa 250 ml

Zupa pomidorowa z ryżem brązowym(seler, marchew, pietruszka, natka, cebula , por, pomidory, ryż)250 ml

 

Owocowy talerz150 g ( jabłka, pomarańcze, banan)

Pulpety z mięsem180 g/ 50 ml (ziemianki, indyk, seler, marchewka)

 

Kapusta zasmażana  z koperkiem70 g

Napar z pomarańczy , rozmarynu i imbiru250 ml

 

26-01

czwartek

 

Szwedzki Stół : Pieczywo mieszane(żyto, pszenica)60 g z masłem 8 g(mleko)Szynka drobiowa  własnej produkcji 20g , miód 20 g(miód),Ser mozarella20 g(mleko),pomidor20 g, papryka 20 g, roszponka3g, marchewka 20 gKakao z mlekiem (mleko) 250 ml Krem z  kalafiorowa z płatkami migdałowymi (seler, koper, marchew, pietruszka, por, kalafior , płatki migdałowe) 250 g

 

Grzanki z papryką i ziołami   (pszenica, mleko, papryka, bazylia, oregano )

Makaron z białym serem i polewą truskawkową( pszenica, mleko, truskawki)180g/50 ml

 

Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią, pomarańczą i jogurtem70 g

Woda z cytryną250 ml

 

27-01

piątek

 

Pieczywo mieszane  z masłem (mleko, pszenica, żyto) 30g/4g Ser żółty 30 g(mleko) , papryka 30 g,  roszponka5 g , pomidor 20 g marchewka 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem (mleko) 250 ml

Zupa koperkowa z makaronem(seler, marchew, pietruszka, por, cebula, koper, ziemniaki) 250 g

Kasza kukurydziana na mleku z sosem malinowym150 g(mleko, kukurydza, maliny)

 

Ryba z warzywami  z ziemniakami(rybamiruna, seler, marchew, pietruszka)    130 g/ 70 g

Surówka z kiszonej kapusty z cebulą, marchewką, natką, jabłkiem  i oliwą z oliwek  70g

Woda z cytryną  250 ml

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem.Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.