Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek
od 30-06-2025 do 04-07-2025
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Zupa + podwieczorek |
30-06 Poniedziałek
|
Płatki jaglane na mleku (zawiera: mleko, proso) 250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g (mleko, żyto, Humus z oliwkami – 20 g (zawiera: ciecierzyca, oliwki), papryka mix 20 g, pomidor 20 g, mix sałat 10 g, marchewka 30 g, Herbata ziołowa (zawiera: rumianek) 250 ml |
Burgery z kotletem z indyka i sałatą (zawiera: pszenica, mleko, udziec z indyka, pomidor, przyprawy) 60 g/60g/30g
Ogórek kiszony, papryka w kawałkach 70 g
Woda 250 ml |
Zupa rybna z ziemniakami (zawiera: ryba, seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g
Smoothie owocowo warzywne 150 g/50g (zawiera: truskawki, ogórek zielony, mięta, cytryna) |
01-07 Wtorek Wycieczka
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko) Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 35g (zawiera: mleko), pomidory 20g, papryka żółta 25 g, roszponka 10g, gruszka 20g, orzechy włoskie 2 g Kawa na mleku (zawiera: mleko ) 250 ml |
Makaron Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i bazylią i serem parmezanem – wyrób własny (zawiera: pszenica, mleko) 180 g/50 ml
Mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem z sosem winegret (zawiera: sałata, roszponka, rukola, pomidorki, miód, cytryna, oliwa) 70 g Lemoniada lawendowa z cytryną (zawiera: cytryna, lawenda, woda) 250 ml/30 g |
Zupa wiosenna z zielonego groszku z kaszą bulgur (zawiera: groszek, seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, pszenica) 250 ml/ 170g
Pudding ryżowy na mleku roślinnym z truskawkami 150 g (zawiera: napój owsiany, ryż, truskawki) |
02-07 Środa
|
Płatki owsiane na mleku (zawiera: mleko, owies) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g (zawiera: mleko, żyto) Ser żółty 20 g (zawiera: mleko) ogórek zielony 20 g, papryka mix 25 g, pomidor 25 g, rukola 10 g, Napar ziołowy (zawiera: melisa, mięta) 250 ml /30 g |
Placuszki z cukinii w pieczonej w piecu z sosem jogurtowo czosnkowym (zawiera: cukinia, jaja, marchew, pszenica, mleko, cebula, czosnek) 180g/50ml
Surówka z marchewki, jabłka, ze słonecznikiem i oliwa z oliwek 70 g/20 g Kompot agrestowy 250 ml/30 g ( zawiera: agrest, woda) |
Barszcz z jajkiem (zawiera: buraki, jaja, seler, por, pietruszka, marchewka, natka, koper, czosnek, cebula) 250g /150g,
Sałatka owocowa z rodzynkami 100 g (zawiera: arbuz, jabłko, ananas borówki)
|
03-07 Czwartek Szwedzki stół |
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) Pieczeń rzymska- wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy, jaja, cebula, czosnek) jaja w plasterkach 20 g (zawiera: jaja) Pasta z zielonego groszku z parmezanem 20 g (zawiera: zielony groszek, mleko, bazylia, cytryna , orzechy ziemne) Gruszka 40 g, ogórek zielony 20 g, papryka mix 20 g, mix sałat 10 g, Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao) |
Naleśniki z serem z musem borówkowo malinowym – wyrób własny (zawiera: pszenica, maliny, borówki, mleko, jaja) 2 szt/50 ml/ 60 g
Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem z olejem lnianym 70 g
Woda 250 ml |
Zupa krem z pieczonego kalafiora i cukinii, prażone ziarna słonecznika do posypania (zawiera: kalafior, cukinia, por, marchew, seler, pietruszka, słonecznik) 250 ml/150 g
Pasta z tuńczyka z koperkiem 20 g z chlebem żytnim 30 g ( zawiera: ryba, koper, oliwa, żyto) ogórek kiszony 10 g |
04-07 Piątek
|
Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, mleko) Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem 35g (zawiera: jaja, mleko szczypior), pomidory 20g, ogórek zielony 25 g, roszponka 10g, borówki 20g Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml
|
Pulpeciki rybne z sosie koperkowym z młodymi ziemniakami (zawiera: ryba, koper, pszenica, seler, ziemniaki) 130g/70g
Surówka z buraczków chrzanem 70 g (zawiera: buraki, chrzan) Lemoniada arbuzowa z miętą 250 ml/30 g |
Zupa jarzynowa ze szparagami z ryżem (zawiera: szparagi, pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, marchew, ryż) 250 ml/150 g
Chałka drożdżowa z kruszonką, gruszka 50 g (zawiera: drożdże, pszenica, mleko, jaja, cukier) |
Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem II UE Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany. |