Jadłospis Przedszkole nr 47 Leśny Ludek

od 30-06-2025 do 04-07-2025

 

Data

Śniadanie

Obiad

Zupa + podwieczorek

 

30-06

Poniedziałek

 

Płatki jaglane na mleku  (zawiera: mleko, proso) 250 ml Pieczywo żytnie 30 g z masłem 4g  (mleko, żyto, Humus  z oliwkami – 20 g (zawiera: ciecierzyca, oliwki), papryka mix 20 g,  pomidor 20 g, mix sałat 10 g, marchewka 30 g, Herbata ziołowa  (zawiera: rumianek) 250 ml

Burgery z kotletem z  indyka i sałatą    (zawiera: pszenica, mleko, udziec z indyka, pomidor, przyprawy) 60 g/60g/30g

 

Ogórek kiszony, papryka w kawałkach 70 g

 

Woda  250 ml

Zupa rybna z ziemniakami (zawiera: ryba, seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, ziemniaki) 250 ml/ 150g

 

Smoothie owocowo warzywne  150 g/50g

(zawiera: truskawki, ogórek zielony, mięta, cytryna)

 

01-07

Wtorek Wycieczka

 

 

Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, żyto, mleko)   Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 35g  (zawiera: mleko), pomidory 20g, papryka żółta 25 g, roszponka 10g, gruszka 20g, orzechy włoskie 2 g

Kawa na mleku  (zawiera: mleko ) 250 ml

Makaron Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i bazylią i serem parmezanem – wyrób własny (zawiera: pszenica, mleko) 180 g/50 ml

 

Mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem z sosem winegret (zawiera: sałata, roszponka, rukola, pomidorki, miód, cytryna, oliwa)  70 g

Lemoniada lawendowa z cytryną (zawiera: cytryna, lawenda, woda) 250 ml/30 g

Zupa wiosenna z zielonego groszku z kaszą bulgur (zawiera: groszek, seler, pietruszka, por, natka, czosnek, cebula, marchew, pszenica) 250 ml/ 170g

 

Pudding ryżowy na mleku roślinnym z truskawkami 150 g

(zawiera: napój  owsiany,  ryż, truskawki)

 

02-07

Środa

 

Płatki owsiane na mleku   (zawiera: mleko, owies) 250 ml Chleb żytni 30 g z masłem 4g  (zawiera: mleko, żyto)  Ser żółty 20 g (zawiera: mleko) ogórek zielony  20 g,  papryka mix 25 g,  pomidor 25 g, rukola 10 g, 

Napar ziołowy (zawiera: melisa, mięta) 250 ml /30 g

Placuszki z cukinii w pieczonej w piecu z sosem jogurtowo czosnkowym  (zawiera: cukinia, jaja, marchew,  pszenica, mleko, cebula, czosnek) 180g/50ml

 

Surówka z marchewki, jabłka, ze słonecznikiem i oliwa z oliwek 70 g/20 g

Kompot agrestowy 250 ml/30 g ( zawiera: agrest, woda)

Barszcz z jajkiem  (zawiera: buraki, jaja, seler, por, pietruszka, marchewka, natka, koper, czosnek, cebula) 250g /150g,

 

 

Sałatka owocowa z rodzynkami 100 g (zawiera: arbuz, jabłko, ananas borówki)

 

 

03-07

 Czwartek

Szwedzki stół

Pieczywo mieszane 60 g  z masłem 10 g (zawiera: mleko, żyto, pszenica) Pieczeń rzymska- wyrób własny 20 g (zawiera: mięso z indyka, przyprawy, jaja, cebula, czosnek)  jaja w plasterkach 20 g (zawiera: jaja) Pasta z zielonego groszku z parmezanem 20 g (zawiera: zielony groszek, mleko, bazylia, cytryna , orzechy ziemne) Gruszka 40 g, ogórek zielony 20 g, papryka mix 20 g, mix sałat 10 g,

Kakao na mleku 250 ml (zawiera: mleko, kakao)

Naleśniki z serem z musem borówkowo malinowym – wyrób własny (zawiera: pszenica, maliny, borówki, mleko, jaja) 2 szt/50 ml/ 60 g

 

Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem z olejem lnianym 70 g

 

Woda 250 ml

Zupa krem z pieczonego kalafiora i cukinii,  prażone ziarna słonecznika do posypania  (zawiera: kalafior, cukinia, por,  marchew, seler, pietruszka, słonecznik) 250 ml/150 g

 

Pasta z tuńczyka z koperkiem 20 g  z chlebem żytnim 30 g ( zawiera: ryba, koper, oliwa, żyto) ogórek kiszony 10 g

 

04-07

Piątek

 

Pieczywo mieszane 60 g z masłem 8g (zawiera: pszenica, mleko) Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem 35g   (zawiera: jaja, mleko szczypior), pomidory 20g, ogórek zielony 25 g,  roszponka  10g, borówki 20g

Kawa z mlekiem (zawiera: mleko, kawa) 250 ml

 

Pulpeciki rybne z sosie koperkowym z młodymi ziemniakami (zawiera: ryba, koper,  pszenica, seler, ziemniaki)  130g/70g

 

Surówka z buraczków  chrzanem 70 g (zawiera: buraki, chrzan)

Lemoniada arbuzowa z miętą 250 ml/30 g

Zupa jarzynowa ze szparagami z ryżem

(zawiera: szparagi, pietruszka, por, seler,  cebula, czosnek,  marchew, ryż) 250 ml/150 g

 

Chałka  drożdżowa z kruszonką, gruszka 50 g (zawiera: drożdże, pszenica, mleko, jaja, cukier)

Substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe zgodnie z Załącznikiem  II UE  Rozporządzenia nr 1169/ 2011Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub nietolerancje pokarmowe wykorzystanych do przygotowania posiłków na terenie naszej kuchni oznaczono pogrubionym drukiem. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu z przyczyn losowych lub technologicznych. Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty sojowe, owsiane, ryżowe lub z mleka koziego. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendenta. Produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, ryb, orzechów, sezamu i soję. Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, natomiast do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany.